KUHAM ENOSTAVNO IN ZDRAVOSLOVENIJA

Trik bivših tekmovalk MasterChef Slovenija: Kako ustvarjati slastne recepte z mislijo na okolje?

V sodobni kuhinji postaja vse pomembnejše vprašanje, kako trajnostne so naše prehranjevalne navade in kako naše izbire vplivajo na okolje. Tega se zavedata tudi bivši tekmovalki MasterChef Slovenija – Maša Trubačev in Sara Rutar, ki po svojem nastopu v oddaji uspešno nadaljujeta svoji kulinarični karieri, pri čemer svoje sledilce še vedno navdušujeta z inovativnimi kreacijami, slastnimi okusi in trajnostnimi pristopi pri pripravi hrane. 

Med izdelki, ki jih izbirata za pripravo jedi, se pogosto znajdejo takšni, ki so proizvedeni na trajnosten način, z mislijo njihovega vpliva na okolje. Maša pravi, da je vedno odprta za nove kulinarične izzive in obožuje eksperimentiranje z različnimi sestavinami, še posebej, če so rastlinskega izvora, s katerimi lahko pripravi jedi za prijatelje in družinske člane z različnimi prehranskimi preferencami. Z Mašo se strinja tudi Sara: “ Sama sicer obožujem mlečne izdelke, ampak kot vemo, je veliko oseb takšnih, ki težje prebavljajo živalske oziroma mlečne maščobe, zato vedno z veseljem testiram izdelke, ki niso živalskega izvora.” 

Tako sta tudi v enem izmed svojih zadnjih projektov naredili zanimiv eksperiment: namesto mlečnega masla sta uporabili rastlinsko alternativo maslu. Kako jima je šlo? 

Obe sta zasnovali recept za pripravo sladkih pletenic, v katerih sta za pripravo testa uporabili Rama rastlinsko alternativo maslu za peko, ki se je po njunih besedah obnesel vrhunsko, tako z vidika uporabe, kot okusa. “Rama rastlinska alternativa maslu se je izkazala za vsestransko uporabno, tako pri peki pletenice, kot pri kuhanju, kjer sem jo tudi testirala,” pove Maša. “Njena tekstura in okus sta izjemno blizu klasičnemu maslu, hkrati pa ponuja prednosti rastlinskih sestavin, ki jih mlečno maslo nima,” še doda. 

Rama je v Sloveniji pred kratkim predstavila še dva nova proizvoda v seriji rastlinskih alternativ maslu – 100% rastlinska namaza alternativi maslu z dodano soljo in z dodanim oljčnim oljem, ki zaradi svoje recepture s 100% rastlinskimi sestavinami ter brez palmovega olja, predstavljata okolju prijaznejšo izbiro namazom živalskega izvora. Rama rastlinski namazi alternative maslu so pripravljeni iz 100% naravnih sestavin in imajo za vsaj 68 % nižji okoljski vpliv kot mlečno maslo*. So enako okusni, poleg mazanja pa lahko z njimi kuhate in pečete ravno tako dobro kot z maslom. 

Dve težko pričakovani novosti na slovenskem trgu sta prišli tudi iz linije Rama Crema.

Prva je Rama Crema s 15 % dodane maščobe, ki je primerna za kuhanje, druga pa Rama Crema z 31 % dodane maščobe, ki je primerna tudi za stepanje. Oba izdelka sta 100% rastlinskega izvora, brez palmovega olja in primerna tako za vegetarijance kot vegane. 

Obe bivši tekmovalki MasterChef Slovenija sta preizkusili tudi ta dva izdelka. Maša se je lotila priprave sočnega piščanca po toskansko, Sara pa posebno različico pohorske omlete z Rama Cremo z 31 % dodane maščobe namesto mlečne smetane za stepanje. Nad rezultatom sta bili obe precej navdušeni. “Priznati moram, da sta oba izdelka presegla moja pričakovanja. Sploh Rama Crema z 31 % dodane maščobe za stepanje se je res odlično izkazala pri pripravi sladic in stepanju,” je nova izdelka ocenila Sara, Maša pa dodala: “Oba izdelka iz linije Rama Crema sta se izjemno dobro obnesla v moji kuhinji. Sta odlično nadomestilo mlečni smetani za stepanje in kuhanje, saj sta kremasti, polnega okusa in se enostavno lahko uporabita v različnih receptih – od juh in omak, do sladic.” 

Uporaba rastlinskih alternativ nam v naših kuhinjah omogoča eksperimentiranje z novimi teksturami in okusi, hkrati pa nam ni potrebno sklepati kompromisov na račun okusov ali kakovosti hrane. Mašina in Sarina odločitev za preizkušanje izdelkov rastlinskega izvora je dober primer, kako lahko tako profesionalni kulinarični ustvarjalci, kot tudi domači ljubitelji kuhanja v naših kuharskih podvigih ostajamo okoljsko ozaveščeni. 

*Podatki iz Life Cycle Assessment tool (razvito s strani Quantis), ki primerja Rama 100% rastlinske alternative maslu in mlečno maslo v Sloveniji. 

http://www.rama.com/sl-si/si/trajnost/podnebni-odtis