OBČINE SAVINJSKE REGIJE

Učna soba skupnosti v kulturnem domu, Šmarje pri Jelšah, Savinjska regija

Nekdanja tako imenovana pevska soba v šmarskem kulturnem dobu je po prenovi učna soba skupnosti.

Občina Šmarje pri Jelšah že leta posebno pozornost namenja kulturi, kulturni dediščini in naložbam na tem področju. Leta 2013 smo s pomočjo evropskih sredstev celovito obnovili kulturni dom, s čimer smo znatno prispevali k obogatenemu programu kulturnih vsebin. Obnova kulturnega doma pred desetimi leti je bila osredotočena na veliko dvorano, oder in odrsko tehniko, delno pa je bila razširjena in obnovljena tudi knjižnica, ki je pridobila nujno potrebne dodatne površine za nemoteno delovanje. Medtem ko so bili prostori, ki se jih najbolj uporablja, obnovljeni, so nekateri, ki se uporabljajo predvsem za interna druženja, srečanja, delavnice in izobraževanja, ostali nespremenjeni. Eden takih je bila t. i. ‘pevska soba’, ki občasno služi kot spremljevalna garderoba večjim prireditvam na velikem odru, v osnovi pa je namenjena rednim srečanjem različnim skupinam vseživljenjskega učenja. Tam se sestajajo člani različnih študijskih krožkov, med njimi ročnodelski krožek, pevska skupina Zveneče jelše, kvartopirski krožek, tečajniki tujih jezikov, slikarski krožek, mladi gledališčniki in drugi.

V oktobru smo zaključili s projektom ureditve ‘učne sobe skupnosti’. Naložba je vsebovala odstranitev obstoječih stenskih in stropnih luči, kitanje, odstranitev umivalnika in ploščic ter umestitev novih stropnih luči, izvedbo novega opleska, umestitev pametnega zaslona, novih stolov, velike posebne mize na sredini prostora, 2 naslonjačev in ene manjše mizice (za ‘lounge’ kotiček), večje omare s policami, stenskih elementov, stensko poslikavo, tapete ter dizajn s posebnimi elementi. 

Ureditev ‘pevske sobe’ v ‘učno sobo skupnosti’ pomembno vpliva na urejenost prostorov knjižnice in kulturnega doma ter na njihovo udobnejšo in sodobnejšo uporabo. Skupaj z javnim zavodom Knjižnica Šmarje pri Jelšah si želimo, da kulturni dom in knjižnica dobita vlogo tretjega prostora, kar pomeni, da skupaj predstavljata stičišče ljudi različnih mišljenj, kultur in interesov. Knjižnica in kulturni dom sta namreč javna kulturna in izobraževalna prostora, ki sta namenjena vsem.

S projektom »Učna soba skupnosti« smo se prijavili na javni poziv za sofinanciranje nujnih programov na področju kulture za leto 2023, ki ga je objavilo Ministrstvo za kulturo. Na javnem pozivu smo uspeli za projekt v skupni vrednosti 36.600 evrov prejeti pogodbo o sofinanciranju v skupni višini 15.000 evrov.

Izbrani izvajalec del je bil MIRS, Matic Mahkovic, s.p. Projektno dokumentacijo je izdelala Katja Keržan, Trash Design.

 

 

 

vir: smarje.si