Vloger – samostojna dejavnost in vir zaslužka

Vloger –  priznan mednarodni slovar nam razjasni, da je to nekdo, ki ustvarja vloge in jih objavlja na internetu. Vlogi so kratki filmi, ki beležijo njegove misli, ideje ali mnenja o neki temi. Večinoma smo vsi že slišali za izraz “vloger”, le malokdo pa bi iz opisa lahko razbral, da gre lahko za milijonski posel – pa dejansko gre!

V kolikor se nameravate pričeti ukvarjati z zelo inovativnim in novim poslom kot je vloganje, ali pa le nameravate razširiti svojo dejavnost nekam v tujino, morate pridobiti vse potrebne davčne informacije. Tako smo Vam  pri našem podjetju, Data d.o.o., lahko  v pomoč. Za podjetnike smo oblikovali naše storitve po sistemu »vse na enem mestu« . Pri nas Vam nudimo strokovna davčnafinančna in računovodska svetovanja. Pravna vprašanja lahko naslovite na našo pravno službo.

 

Dejansko lahko pri nas začnete tudi z brezplačno registracijo Vašega podjetja naprej! Pišite nam za povpraševanje na data@data.si!

Najpreprosteje je začeti kot vloger …

Zelo majhen začetni vložek, velik potencialen zaslužek, samemu sebi prilagojen delovni čas in kreativno svobodo dokler seže nebo – to je samo nekaj izmed opisov prednosti, ki jih prinaša delo, ki ga opravlja vloger.

Vsi poznamo največje junake te dejavnosti. Mednje spadajo slavni, kot so člani družine Kardashian, pa tudi relativno nepoznani otroci.  Slednji lahko na leto zaslužijo več milijonov evrov za preizkušanje izdelkov ali igrač. Kar imajo vsi ti skupnega – izjemno kreativen način trženja in prodaje izdelkov.

V ZDA opazujejo  kako vzpon prodaje preko socialnih trženjskih kanalov povzroča pravcato apokalipso pri prodaji fizičnih trgovin. Tako tudi večji trgovci namenijo vedno več pozornosti socialnemu, vsebinskem in digitalnem marketingu. Celo navadni oglasi ne vzdražijo zadosti pozornosti pri vedno bolj pretkanem in sofisticiranem uporabniku. Trženje preko mnenj in z deljenjem izkušenj, posebej oseb, ki jih smatramo za »influencerje«, vedno bolj ključen element prodaje (končnim) kupcem.

Uporabnikovo vedenje vedno bolj odseva vzorcu iskanja izkušenj in doživetij – delno ker temu narekuje spletna prodaja, delno ker se sami vedno bolj izpostavljamo v spletišču.

Dejavnost vlogerja je lahko večplastna –kot tudi njegovi viri zaslužka!

Vloger za opravljanje svoje dejavnosti res potrebuje le spletno kamero in nasmešek. Vendar je v primeru, da z objavo generira prihodke, dolžan registrirati tudi primerno pravno-organizacijsko obliko – kot npr. status samostojnega podjetnika (s.p.) za začetek.

Pri registraciji s.p. mora biti pozoren, kakšni bodo njegovi viri prihodkov. Poleg ugotavljanja obdavčitve, je to pomembno za določitev katero od dejavnosti bo opravljal. Tako nekomu, ki bo z vloganjem tržil izdelke, ki jih sam tudi prodaja in promovira, ni razen dejavnosti prodaje ni potrebno registrirati druge dejavnosti. V tem primeru bi nekdo imel registrirano dejavnost »Trgovina na drobno po pošti ali po internetu« (SKD 47.910).

Nekdo ki bi rad kot vloger produciral in objavljal video vsebine s promoviranjem izdelkov ali storitev nekoga drugega, in seveda izstavljal račun za svojo storitev, bi pa potreboval »Dejavnost oglaševalskih agencij« (SKD 73.110) in »Posredovanje oglaševalskega prostora« (SKD 73.120). V kolikor bo vloger prejemal zaslužek izražen v odstotku prodaje pa je zahtevana čisto druga dejavnost – npr. »Specializirano posredništvo pri prodaji drugih določenih izdelkov« (SKD 46.180) ali »Nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov« (SKD 46.190). Seveda pa je vsak vloger tudi strokovnjak za produkcijo in post-produkcijo in tako mu tudi ti dejavnosti ne uidejo (»Produkcija filmov, video filmov, televizijskih oddaj« (SKD 59.110) in »Post produkcijske dejavnosti pri izdelavi filmov, video filmov, televizijskih oddaj « (SKD 59.120)).

 

Pripravil: Rok Gros

 

VIR: DATA.SI(DATA D.O.O.)AVTORICA: TJAŠA DOBNIK – FOTO: PIXABAY