fbpx

Vlokalni skupnosti nameščeni trije novi defibrilatorji, Tabor, Savinjska regija

AED- VEZ Z ŽIVLJENJEM

Dne 24.12.2018, so predstavniki domačih prostovoljnih gasilskih društev iz rok župana g. Marko Semprimožnika, prejeli v uporabo tri avtomatske zunanje defibrilatorje. Ti so bili kupljeni iz sredstev namenjenih za delovanje in opremljanje Civilne zaščite. Pri predaji aparatov je bil prisoten tudi poveljnik civilne zaščite g. Drago Vranič.

Predaja v uporabo

Kaj je AED in zakaj se uporablja?
Avtomatski zunanji defibrilator ali AED je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma. Njegova uporaba je zelo preprosta, kajti namenjen je tako medicinskemu osebju kot laikom. Defibrilacija pomeni dovajanje električnega toka srčni mišici skozi prsno steno z namenom, da prekinemo srčni zastoj.
Uspešno preživetje največjega števila bolnikov dosežemo s pravim vrstnim redom ukrepov in postopkov, ki jih imenujemo veriga preživetja. Sestavljen je iz štirih členov. In sicer: zgodnja prepoznava ogroženega in klicanje pomoči + izvajanje temeljnih postopkov oživljanja + zgodnja defibrilacija + bolnišnična oskrba.

Kako deluje
Sodobni avtomatski defibrilatorji so narejeni iz robustnih materialov, odpornih proti udarcem. Programirani so, da prepoznajo samo eno motnjo ritma, in to je ventrikularno fibrilacijo; aparat ne bo dovolil električnega sunka, če ne bo prepoznal te smrtno nevarne motnje ritma, tako da z njim ne moremo narediti nobene škode bolniku. Vgrajen ima tudi slovenski modul, zato laika tudi glasovno usmerja.

Z njim se lahko defibrilira tudi v dežju, pogoj je samo to, da mora biti prsni koš suh, se pravi obrisan, preden se nalepijo samolepilne elektrode, prek katerih se dovaja električna energija. AED ima tudi redukcijske elektrode, ki se uporabljajo pri otrocih do osmega leta, te elektrode prilagodijo moč sunka, tako da ne škodijo, temveč koristijo srcu. Na elektrodah je grafični prikaz kam se samolepilne elektrode namestijo. AED ne predstavlja nobene nevarnosti za osebo, ki jo oživljamo, saj aparat ne bo dovolil električnega sunka, če oseba nima srčnega zastoja.

Defibrilator uporabimo, ko se prizadeti ne odziva na klic in ne naredi normalnega vdiha med nekajsekundnim opazovanjem. Ker pri srčnem zastoju odločajo sekunde je pomembno, da ostanemo zbrani in ukrepamo hitro. Če menimo, da se prizadeti ne odziva in ne diha, takoj pokličemo 112. Če smo pri reševanju sami, moramo hitro oceniti, koliko časa potrebujemo do najbližjega defibrilatorja. Če je ta čas več kot dve minuti teka, ne zapuščamo prizadetega, temveč nemudoma začnemo izvajati TPO.

V nasprotnem primeru čimprej prinesemo defibrilator, odpremo pokrov, vklopimo aparat, namestimo samolepilni elektrodi na golo kožo prsnega koša in sledimo govornim navodilo.

Vsakega ponesrečenca po uspešnem oživljanju je treba nadzorovati do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Ponesrečenca je treba namestiti v ustrezen položaj, zaščititi ga pred vremenskimi vplivi in preverjati njegove vitalne funkcije na 2 minuti. Seveda se ne sme pozabiti na bistveni del zdravstvene oskrbe – to je komunikacija. Cilj opazovanja je, preprečiti poslabšanje zdravstvenega stanja in preprečiti stopnjevanje šoka.

Stanje bolnika/poškodovanca zahteva takojšnje posredovanje in številne medicinske tehnične posege in postopke zdravstvene nege, ki se izvedejo na kraju samem ali med prevozom v bolnišnico (2). Pomen hitrega prevoza je v tem, da je ponesrečenec čimprej pripeljan na višjo stopnjo zdravstvene oskrbe s katero se mu omogoči vsa nadaljnja obravnava.

AED naprave, ki smo jih prejeli v uporabo so nameščeni na vseh treh gasilskih domovih, in sicer v Lokah na gasilskem domu-  šoli pri glavnem vhodu, v Ojstriški vasi pri glavnem vhodu v gasilski dom in v Kapli na prednji strani gasilskega doma.

  

Da pa ne bomo ostali samo pri pisanju, smo se dogovorili, da delovanje AED-ja predstavimo tudi Vam, naši občani in občanke. Predstavitev bo izvedena v nedeljo dne 17.2.2019 ob 10.15 uri v sejni sobi občine Tabor, Savinjska regija. Vabljeni vsi ki vam ni vseeno za vaše najdražje, saj nikoli ne vemo, kdo in kdaj bo potreboval vašo pomoč.

Poveljstvo GPO Tabor

VIR:OBCINA-TABOR.SI

Inline
Inline