ZDRAVJE

Vnetje srednjega ušesa

Vnetje srednjega ušesa lahko povzročijo virusi ali bakterije, ki okužijo uho, običajno po prehladu ali drugi bolezni. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, starih od 6 do 24 mesecev. Vzrokov, zakaj se pogosto pojavlja pri otrocih je več. V ozadju enega izmed njih je njihov imunski sistem. Ta je nezrel in kot tak manj sposoben pravočasno opraviti s povzročitelji okužbe. Drug razlog leži v anatomiji – njihove evstahijeve cevi so krajše in bolj vodoravne kot pri odraslih, zato se v njih lažje kopičijo tekočine. Dejansko se vnetje srednjega ušesa pojavi pri večini otrok vsaj enkrat, preden prestopijo prag osnovne šole.

Opazovalne raziskave nakazujejo na nekatere dejavnike tveganja za pojav vnetja srednjega ušesa, npr. prisotnost alergij, obiskovanje vrtca in izpostavljenost pasivnemu kajenju. Nekateri otroci pa so preprosto genetsko nagnjeni k bolezni. Dojenje otroka ima dokazane številne koristi in med njih lahko prištevamo tudi manjšo verjetnost pojavljanja okužb srednjega ušesa. Dokazano je, da imajo dojeni otroci manjšo pojavnost okužb srednjega ušesa v primerjavi z otroki, ki se hranijo po steklenički.

Kako pa starši lahko prepoznajo okužbo srednjega ušesa? Med značilne simptome in znake prištevamo nenaden pojav bolečine v ušesu, oteklino, rdečico v notranjosti ušesa in težave s sluhom. Vnetje ušesa lahko prizadene dojenčke, torej premajhne otroke, ki še niso sposobni natančno izraziti kaj čutijo. Pri njih lahko na vnetje srednjega ušesa pomislimo, kadar imajo težave s spanjem ali jokajo več kot običajno. Podobno kot pri otroku s kolikami. Pri okužbi ušesa pa ima otrok tudi znake, ki kažejo na prizadetost ušes, kot so izguba ravnotežja, težave s sluhom (npr. ne odziva se na tihe zvoke ali šepetane besede) ali iztekanje tekočine iz ušes. Otrok se lahko pogosteje prijema za uho, lahko pa tudi vleče za uho.

Kadar v lekarni iz opisa znakov in simptomov prepoznamo možnost vnetja srednjega ušesa, starše z otrokom praviloma napotimo k zdravniku. Zdravnik lahko poleg ocene znakov in simptomov otroka pregleda, pri čemer uporabi posebno napravo (otoskop) za ogled in oceno gibljivosti bobniča. Izbočenje, zmanjšano gibanje, oteklina ali pordelost bobniča kaže na akutno diagnozo vnetja srednjega ušesa. Po postavitvi diagnoze lahko zdravnik predpiše ustrezno zdravljenje.

Kadar zdravnik domneva, da je vnetje srednjega ušesa posledica bakterij, predpiše antibiotik. Penicilinski antibiotik je običajno prva izbira za otroke, mlajše od 2 let, ki niso alergični na penicilin. Mnogi primeri vnetja srednjega ušesa izzvenijo sami od sebe, zato so antibiotiki rezervirani za hudo vnetje v enem ušesu ali kadar sta prizadeti obe ušesi. Praviloma zdravnik predpiše antibiotik, ki ga otrok zaužije skozi usta. Lahko pa se odloči tudi za lokalni antibiotik, ki se v obliki kapljic daje v uho.

Vnetje srednjega ušesa predstavlja eno najpogostejših bolezni, za katero se predpisujejo antibiotiki pri otrocih. Če zdravnik otroku predpiše antibiotik, ki ga je treba zaužiti, mu ga v lekarni pred izdajo praviloma moramo pripraviti za uporabo. Nekatere je potrebno shranjevati v hladilniku, na kar vas ob izdaji v lekarni opozorimo, prav tako glede odmerka in načina odmerjanja (glede na hrano). Starši morajo opoštevati navodilo zdravnika, da je potrebno vzeti celoten ciklus antibiotikov, tudi če se otrok po nekaj dneh neha pritoževati nad bolečino in se zdi bolje. Prezgodnje prenehanje jemanja antibiotikov lahko povzroči ponovitev okužbe in prispeva k odpornosti na antibiotike. Če nam po uporabi celotnega ciklusa antibiotika nekaj zdravila ostane, ga je potrebno oddati med odpadna zdravila.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.