Z združenimi močmi do čistejšega okolja, Celje, Savinjska regija - savinjska.info

Z združenimi močmi do čistejšega okolja, Celje, Savinjska regija

Celje, Savinjska regija, 15. marec 2019 –Globalno stavko proti podnebnim spremembam, ki jo je v Ljubljani organizirala organizacija Mladi za podnebno pravičnost, so podprli tudi dijaki Gimnazije Center Celje, ki so se danes pred zgradbo občinske uprave srečali s podžupanjo Bredo Arnšek in višjo svetovalko na Oddelku za okolje in prostor ter komunalo Nino Mašat Strle. Izročili so jima dokument, v katerem so strnili zahteve in predloge mladih  za izboljšanje okoljske problematike in GCC stekleničko, ki so se je na gimnaziji domislili pred enim letom in z njo uspešno zmanjšali uporabo plastične embalaže.
Mladi in okolje 3 Copy
Na Mestni občini Celje podpiramo vse aktivnosti in projekte, ki zagotavljajo čistejše okolje. Veseli smo, da si tudi mladi po vseh svojih močeh prizadevajo, da se preoblikujemo v brezoglično družbo, saj je to edina prava pot, če želimo biti odgovorni do sebe in generacij, ki prihajajo za nami. Kot je dejala podžupanja, si želimo tudi sodelovanja z mladimi, saj bomo z združenimi močmi uspešnejši.
Mladi in okolje 2 CopyDa bi bilo naše mesto čistejše in varnejše, smo naš razvoj že pred leti usmerili v trajnostno mobilnost. S ponosom se lahko pohvalimo, da so projekti, ki smo jih že uresničili, med občani zelo dobro sprejeti. Lani smo denimo uvedli KolesCE in javni potniški promet, ki so ga mladi danes zelo pohvalili. Zgradili smo okolju prijazno CNG-polnilnico za stisnjen zemeljski plin, kjer se polnijo novi avtobusi, in postavili več polnilnih postaj za električne avtomobile. Še letos naj bi začeli graditi sistem P+R (parkiraj avto in presedi na kolo) in urejati del Lilekove in Gubčeve ulice, da bosta prijaznejši in varnejši za pešce in kolesarje. Zgraditi nameravamo okoli 30 kilometrov novih kolesarskih poti za udobno in varno kolesarjenju po Celju in urediti kolesarske povezave do sosednjih občin. Prizadevamo si, da bi država z izgradnjo obvoznice mesto rešila tranzitnega prometa in med drugim skrbimo za mestne gozdove in urejene zelene površine, ki so pljuča našega mesta.

Mladi in okolje 1 Copy
 
Podžupanja  je mladim predstavila omenjene projekte in jih povabila na sestanek, na katerem jim bodo strokovne službe predstavile vse načrte na področja varovanja okolja. Obljubila je, da bo dokument z zahtevami oziroma predlogi, ki ji ga je v imenu dijakov in gimnazije izročil predsednik Dijaške skupnosti GCC Matjaž Korenak, predala županu Bojanu Šrotu.
 
X