Zdravila ne zaužijmo z alkoholom!

Zdravila so običajno v obliki tablet ali kapsul, ki jih moramo poplakniti s tekočino. V ta namen je najbolje izbrati vodo, saj lahko nekatere druge pijače vstopajo v interakcijo z zdravili. To še posebno velja za alkoholne pijače. Alkohol se namreč presnavlja v jetrih, kjer je tudi mesto presnove večine zdravil. Posledica je lahko spremenjen učinek zdravila ter pojav neželenih, lahko celo toksičnih učinkov. Alkohol deluje tudi na centralni živčni sistem in s tem moti delovanje zdravil kot so recimo antidepresivi, pomirjevala, močni analgetiki idr. Iz povedanega sledi, da se je alkoholu priporočljivo izogibati, če se zdravimo z zdravili. To še posebej velja v primeru uporabe naslednjih zdravil:
 

Antibiotiki
Uporaba alkohola je pri nekaterih antibiotikih in drugih protimikrobnih zdravilih strogo prepovedana. Posledice so namreč lahko precej hude. Hitro bitje srca, nenadne spremembe v krvnem tlaku, bolečina v trebuhu, bruhanje, poškodba jeter in rdečica obraza so le nekateri neželeni učinki, ki vas lahko doletijo.
 

Protibolečinska in protivročinska zdravila
Jemanje zdravil, ki vsebujejo paracetamol z alkoholom poveča možnost hude jetrne okvare. V primeru uporabe nesteroidnih antirevmatikov ter sočasnem pitju alkoholnih pijač pa se poveča možnost pojava razjed prebavil. Nevarnost je še toliko večja, saj gre za zdravila, ki jih pogosto uporabljamo, nekatere izmed njih (acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen) pa se lahko dobijo v lekarni brez zdravniškega recepta.
 

Protialergijska zdravila
Pitje alkoholnih pijač ob sočasnem zdravljenju s tako imenovanimi antihistaminiki lahko poveča možnost pojava zaspanosti in omotice. Spet velja dodatno opozorilo, saj je nekatera izmed teh zdravil (feksofenadin, loratadin, cetirizin) možno dobiti v lekarni brez zdravniškega recepta.
 

Antidiabetiki
Uživanje alkoholnih pijač ima lahko kratkotrajne in dolgotrajne učinke na bolnike s sladkorno boleznijo, kamor prištevamo interakcije z zdravili ter poslabšanje zapletov bolezni. Pitje alkoholnih pijač ter uporaba zdravil za zniževanje glukoze v krvi (insulin, peroralna zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni) lahko povzroči resen padec glukoze v krvi. Stanje, ki ga opredelimo kot hipoglikemija in je lahko celo življenje ogrožajoče. Podobno resno stanje je laktacidoza, ki se lahko pojavi pri bolnikih, zdravljenih z metforminom ob sočasnem uživanju alkoholnih pijač.
 

Antidepresivi in anksiolitiki
Sočasno uživanje alkoholnih pijač pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi depresije ali anksioznosti (nemira) lahko privede do spremenjenega učinka uporabljenih zdravil, kar oteži zdravljenje. Pitje alkoholnih pijač je še posebno prepovedano ob zdravljenju z določenimi zdravili iz skupine tako imenovanih MAO inhibitorjev, saj je posledica lahko nevarno povišanje krvnega tlaka. Med ostale posledice mešanja alkoholnih pijač s pomirjevali prištevamo oteženo dihanje, okrnjene motorične sposobnosti, nenavadno obnašanje in težave s spominom.

Pozornemu bralcu verjetno ni ušlo, da alkohol ne moti delovanja zdravil le v prebavilih, pač pa predvsem na mestu delovanja (učinek na centralni živčni sistem) ter med presnovo v jetrih. Iz povedanega sledi, da previdnost ne velja le pri zdravilih, ki jih zaužijemo skozi usta, pač pa tudi drugih poteh vnosa, recimo skozi kožo pri tako imenovanih transdermalnih sistemih (obližih). Če ste glede pitja alkoholnih pijač v dilemi se vsekakor obrnite na farmacevta.

Ta zna oceniti morebitno nevarnost, hkrati pa vam, zaradi poznavanja farmakokinetike zdravil, zna podati napotek kako dolgo časa je odsvetovan vnos alkohola po koncu zdravljenja. Pri zdravljenju s protimikrobnim zdravilom z učinkovino metronidazol recimo še tri dni po zadnji tableti ne smete uživati alkoholnih pijač. Poznamo pregovor: »vino je najboljše zdravilo«. Nikar se ne zanašajmo nanj, še posebej med zdravljenjem z zdravili saj pravi drugi rek: »kdor veliko pije, ga kmalu zvije!«. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
 
VIR: TOČKA ZDRAVJAAVTOR: Bojan Madjar, mag. farm. – FOTO: PIXABAY