ZDRAVJE

Zdravljenje aken z izotretinoinom

Ob primeru hude oblike aken, ki se ne izboljša z uporabo sistemskih antibiotikov ali druge lokalno delujoče terapije in negativno vpliva na kakovost življenja posameznika, se zdravnik lahko odloči za peroralno terapijo z izotretinoinom. Gre za peroralno zdravilo (v obliki kapsul), ki se običajno jemlje enkrat ali dvakrat na dan v obdobju 5–8 mesecev. Po končanem zdravljenju z izotretinoinom približno 4 od 5 bolnikov doživijo trajno izboljšanje aken.

Izotretinoin deluje na več načinov. Prvič, zmanjšuje delovanje lojnic v koži. Loj lahko zamaši pore in povzroči rast bakterij. Drugič, izotretinoin preprečuje zlepljenje kožnih celic in s tem zamašitev por. Tretjič, lahko zmanjša vnetje v koži.

Zdravilo z izotretinoinom spada v skupino zdravil, imenovanih retinoidi, ki povzročajo hude prirojene okvare. Izpostavljenost ploda zdravilu, čeprav za kratko obdobje, je veliko tveganje za prirojene nepravilnosti. Zato je strogo kontraindicirano pri ženskah v rodni dobi, razen če so izpolnjeni vsi pogoji programa za preprečevanje nosečnosti. Dermatolog, ki zdravilo predpiše ženski v rodni dobi, se mora prepričati, da bolnica pred zdravljenjem popolnoma razume tveganje za resno škodo zaradi izpostavljenosti zdravilu med nosečnostjo. Bolnica mora pred in med zdravljenjem dosledno in pravilno uporabljati najmanj eno visoko učinkovito metodo kontracepcije (od uporabnice neodvisno metodo, kot je maternični vložek ali vsadek) ali dve dopolnjujoči metodi preprečevanja nosečnosti (od uporabnice odvisni metodi, kot so peroralni kontraceptivi in pregradna metoda, npr. kondom). Prvi recept za zdravilo se lahko bolnici predpiše le po opravljenem zdravniško nadzorovanem testu nosečnosti, ki je bil negativen. Na ta način se zagotovi, da bolnica pred začetkom zdravljenja ni noseča. Zdravilo se praviloma predpiše za obdobje, ki ni daljše od 30 dni, da se na ta način zagotovijo redni nadaljnji pregledi, vključno s testiranjem nosečnosti in spremljanjem bolnice.

Bolnica mora upoštevati dejstvo, da je treba zdravilo v lekarni prevzeti najpozneje v sedmih dneh od predpisa recepta. Pomembno vlogo ima tudi farmacevt pri izdaji zdravila. Farmacevt uporabnika seznani s pravilno uporabo zdravila. Zdravilo je treba zaužiti s hrano, s čimer se izboljša učinek. Ob izdaji zdravila lahko farmacevt uporabnika opozori na neželene učinke, kot so suhe ustnice, suhe oči ali krvavitve iz nosu. Sčasoma se izraženost teh neželenih učinkov sicer zmanjša. Vedno pa ne izginejo popolnoma. Takrat priporočamo uporabo umetnih solz, vlažilnih krem in balzama za ustnice. Pomaga lahko jemanje omega-3-maščobnih kislin.

Manj pogosto lahko izotretinoin povzroči bolečine v sklepih ali mišicah. Če zmanjšamo odmerek oziroma po končani terapiji, se bolečine zmanjšajo ali izzvenijo. Pomaga tudi, če med jemanjem zdravila zmanjšamo intenzivno telesno aktivnost. Uporabnikom zdravila priporočamo uporabo zaščitnih sredstev, saj lahko izotretinoin kožo naredi bolj občutljivo za sonce.

Redko lahko izotretinoin povzroči resnejše neželene učinke, kot so spremembe razpoloženja ali težave z vidom ponoči. Lahko povzroči izpadanje las in dlak, kar je na srečo začasno, stanje se po koncu terapije običajno popravi.

Uporabnik zdravila ne sme nikoli dajati drugim. Po zdravljenju je treba neporabljene enote zdravila (kapsule) vrniti v lekarno. Med zdravljenjem in še en mesec po zdravljenju uporabniki zdravila ne smejo darovati krvi zaradi možnega tveganja za plod noseče prejemnice transfuzije. Uporabnice ne smejo zanositi še en mesec po končanem zdravljenju, saj zdravilo ostane v telesu še en mesec po zadnjem odmerku in lahko škoduje nerojenemu otroku, če v tem času pride do nosečnosti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.