ZPS.SI: Neodvisni testi za zaupanja vredne ocene izdelkov - savinjska.info

ZPS.SI: Neodvisni testi za zaupanja vredne ocene izdelkov

Neodvisno primerjalno potrošniško testiranje je preverjanje istovrstnih izdelkov glede kakovosti, učinkovitosti, trajnosti, uporabne vrednosti, stroškov vzdrževanja, vplivov na okolje ter skladnosti z veljavnimi standardi in predpisi. Test kakavovih kosmičev, ki smo ga izvedli v okviru projekta Food PRO, ni izjema.

Testne metode so skrbno oblikovane in potrjene s strani različnih strokovnjakov, testiranja pa izvaja strokovno osebje v akreditiranih laboratorijih. Izbor izdelkov naredimo po raziskavi trga, lahko tudi anketi, testirane izdelke pa vedno kupimo anonimno, kot običajni potrošniki, brez vednosti proizvajalcev ali prodajalcev.

Test kakavovih kosmičev: kaj smo ugotovili?

Kaj oziroma kako smo testirali v konkretnem primeru? Skupna ocena je bila sestavljena iz ocene hranilne vrednosti (50 %), senzorične ocene (40 %) in označbe (10 %). Kaj smo ocenjevali v okviru posamezne ocene, lahko preverite v prispevku o rezultatih testa.

Za večino izdelkov velja, da so prej sladica kot zdrav obrok, saj glavnina vsebuje več kot 20 g sladkorja na 100 gramov izdelka. Tudi s trajnostnega vidika se večina izdelkov ni izkazala, nekateri še vedno vsebujejo palmovo olje, redki nosijo certifikat za trajnostno pridobivanje kakava, pogosto so pakirani v dva sloja embalaže.

Preverite rezultate testa. Če med njimi ni kosmičev, po katerih sami pogosto posegate, preverite njihov prehranski profil s pomočjo aplikacije VešKaJeš.

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI