ZPStest drv: Nekatere palete napolnjene manj kot 80-odstotno - savinjska.info

ZPStest drv: Nekatere palete napolnjene manj kot 80-odstotno

Lani smo pri ZPS v okviru tržnega pregleda ugotovili, da številni ponudniki prodajajo drva kot suha, čeprav so vsebovala preveč vlage in zato niso bila primerna za takojšnjo uporabo. Letos smo kakovost tega energenta, ga v slovenskih gospodinjstvih še vedno zelo pogosto uporabljajo, preverili na testu. Tokrat ni bilo težav s presežno vsebnostjo vlage, izkazalo pa se je, da je lahko na paleti precej manj drv, kot je navedeno, na nekaterih polenih je bila opazna tudi plesen. Čemu pripisati slabo napolnjenost palete – zgolj površnemu zlaganju ali težnji ponudnika za dobičkom? Ne prvi ne drugi razlog ne upravičujeta tega, da potrošnik dobi manj, kot je naročil in plačal, menimo na ZPS.

Drva na testu težav z vsebnostjo vode tokrat niso imela in prav vsi vzorci so se uvrstili v kakovostni razred A1. “Smo pa na več polenih opazili površinsko plesen, čeprav je bila vsebnost vode ustrezna. Sklepamo, da se je njihova površina navlažila med neustreznim skladiščenjem, vlažna površina pa je idealno gojišče za nastanek plesni in gliv,” je izpostavila Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: “Plesen je sicer površinski pojav, ki ne vpliva na kalorično oziroma kurilno vrednost. Ravno nasprotno je v primeru trohnobe, kjer glive razkrajajo lesno substanco. Pri nobenem vzorcu sicer nismo odkrili več kot pet odstotkov polen z vidno trohnobo, kar je meja za kakovostni razred A2. Z vidika vpliva na zdravje pa je vnašanje plesnivih polen v kurilnico ali celo v bivalne prostore, če jih kurimo v kaminu, lahko problematično.”

favicon Preberite: celoten članek z rezultati testa drv

Premalo napolnjene palete
Drva so na voljo na paletah različnih dimenzij, največkrat 1,7 ali 1,8 prostorninskega metra (prm), najmanjša je 1 prm. Koliko drv je v resnici na paleti, je odvisno od načina zlaganja in izkazalo se je, da ponudniki precej slabo zapolnijo prostor, ki ga omogoča paleta. V laboratoriju smo vsa drva s palete preložili na posebno stavo poznanih dimenzij in tako dobili podatek o dejanski količini prostorninskih metrov drv. Izmerjeno količino smo nato primerjali z efektivno prostornino (notranje dimenzije) palete.

nz181

Odstopanja so bila precejšnja, v enem primeru je ‘manjkalo’ kar 22 odstotkov drv,

ns181

je opozorila Barbara Primc in dodala: “Glede na to, da se cena za prostorninski meter drv na paleti brez dostave giblje od 87 pa do 105 evrov, lahko hitro izračunamo, da manjko drv na paleti ceno dvigne tudi za več deset evrov na paleto.”

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI