Ali kršite zakon, če servisirate avto pri neodvisnem ali pooblaščenem avtoserviserju? - savinjska.info

Ali kršite zakon, če servisirate avto pri neodvisnem ali pooblaščenem avtoserviserju?

Avtoserviserji – pooblaščeni in neodvisni? Ali lahko opravijo servis vašega vozila samo pooblaščeni avtoserviserji ali to lahko storijo tudi neodvisni serviserji? Lastniki avtomobilov, ali veste kje lahko opravite servis vozil?

Še preden začnete z delom in zaposlovanjem , morate dejavnost ustrezno registrirati. Vabimo vas, da preverite tudi obveznosti, ki jih imate kot delodajalec. Udeležite se brezplačnega izobraževanja, kjer vas bomo seznanili z obveznostmi delodajalca, vi pa se raju usmerite v svojo stroko.

Kdo so neodvisni avtoserviserji?

Julija 2010 je začela veljati Uredba (ES) št. 461/2010. Uredba se imenuje Pogodba o delovanju EU za skupine vertikalnih sporazumov in usklajenih ravnanj v sektorju motornih vozil. Uredba velja v vseh državah članicah EU in se uporablja neposredno.

V skladu z uredbo je neodvisni serviser:

  • ponudnik storitev popravljanja in vzdrževanja motornih vozil, ki ne deluje v distribucijskem sistemu, vzpostavljenem pri dobavitelju motornih vozil, za katerega opravlja popravila ali vzdrževanje;
  • pooblaščeni serviser v distribucijskem sistemu danega dobavitelja, v kolikor opravlja storitve popravljanja in vzdrževanja za motorna vozila dobavitelja, v čigar distribucijski sistem ni včlanjen;

Ali lahko servis opravijo pooblaščeni ali tudi neodvisni avtoserviserji?

V skladu z uredbo so neodvisni avtoserviserji dobili dostop do informacij, ki so nujna za popravilo in vzdrževanje vozil pod enakimi pogoji kot pooblaščeni avtoserviserji. Za popravilo vozil v času garancije torej ni potrebno uporabljati originalnih rezervnih delov, ampak je mogoče uporabljati tudi druge rezervne dele, ki ustrezajo kakovosti originalnih delov. Rezervni deli morajo biti enake kakovosti. Rezervni deli morajo biti odobreni tudi s strani proizvajalcev vozil.


Servisiranje vozil, tudi tistih, ki so še v garancijskem roku, ni le v domeni pooblaščenih avtoserviserjev. To lahko opravljajo tudi neodvisni serviserji, ki so ustrezno strokovno usposobljeni.

Ali veste, kaj se šteje za stvarno napako in katere zahtevke lahko postavite iz naslova stvarne napake? Katere zahtevke lahko postavite iz naslova garancije? O tem smo že pisali in lahko preverite tukaj.

Pred kratkim je uredbi sledila tudi Državna revizijska komisija, ki je sprejela sklep in razveljavila razpis FURS za vzdrževanje službenih vozil, ki je bil namenjen le pooblaščenim avtoserviserjem.

 

VIR: DATA.SI(DATA D.O.O.)AVTORICA: FOTO: PIXABAY