Aplikacija zdravil proti krvnim strdkom v obliki injekcij

Zdravila v obliki injekcij, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov, najpogosteje vsebujejo nizkomolekularne heparine. Gre za molekule, ki delujejo na več dejavnikov strjevanja krvi, pretežno pa je njihov učinek izrazit za faktor Xa. S svojim delovanjem preprečijo nastanek krvnih strdkov. Ta zdravila se lahko predpišejo za različne namene, v lekarnah jih pogosto izdamo bolnikom, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice po večji ortopedski operaciji, npr. kolka ali kolena. V preteklosti je bilo opaziti, da se pri bolnikih v nekaj dneh po taki operaciji poveča nevarnost nastanka venske tromboembolije, zato morajo nekaj časa prejemati zdravila, ki vensko tromboembolijo preprečujejo.

Pacienti, odpuščeni iz bolnišnice, si praviloma morajo ta zdravila aplicirati sami oziroma to stori kdo od njihovih bližnjih. O pravilnem načinu aplikacije jih pouči zdravstveno osebje bolnišnice. V nadaljevanju predstavljamo nekaj praktičnih napotkov ter pojasnil, zakaj je posamezen korak pomemben.

Ta zdravila praviloma apliciramo na območju trebuha, kjer sta debelejša tako koža kot tudi podkožno tkivo, kamor zdravilo injiciramo. Ob tem pazimo, da se območju popka, zaradi potekajočih ven, izogibamo najmanj v polmeru 5 cm. Pri aplikaciji na drugih delih telesa, recimo stegnu ali nadlaktjo, lahko pride do različnih krvavitev v podkožje, ki jih pacient doživlja kot boleče zatrdline. Izberemo predel kože, ki ne sme biti poškodovana, zabrazgotinjena ali okužena.

V bolnišnici si zdravstveno osebje pred aplikacijo zdravila razkuži roke, pri samoaplikaciji doma pa to ni potrebno, dovolj je temeljito umivanje rok z milom. Predel aplikacije, če koža ni vidno umazana, ni treba umiti. Vbodno mesto bi bilo pred aplikacijo priporočljivo razkužiti z alkoholno raztopino (70-odstotni etanol), saj bi lahko drugače bakterije iz kožne flore prodrle v notranjost in povzročile okužbo. V ta namen si lahko v lekarni kupite alkoholne robčke za razkuževanje kože. Razkužilo naj se pred aplikacijo na koži posuši.

Zdravilo je že pripravljeno v obliki prednapolnjene brizge. V njej boste opazili mehurček zraka, ki ga pred aplikacijo ne iztisnite. Zdravilo aplicirajte v kožno gubo, ki ste jo naredili s stiskom palca in kazalca na območju kože, predvidenem za aplikacijo. Z dvigom kože oziroma kožno gubo se je mogoče izogniti nepričakovanemu prebodu mišice med injiciranjem zdravila, saj tako ločimo kožni sloj od mišičnega.

Pred aplikacijo brizgalko postavite v navpičen položaj in s tem omogočite, da se zračni mehurček iztisne na koncu, saj deluje kot ključavnica, ki preprečuje, da bi vbrizgani heparin prišel na površje. Z metodo potiska mehurčka v podkožje je zagotovljen natančen odmerek apliciranega zdravila.

Aplikacijo izvedite počasi, saj s tem zmanjšate možnost pojava modric. Po aplikaciji podržite iglo v podkožju 10 sekund, saj s tem zagotovite vbrizgavanje celotnega odmerka zdravila, nato pa iglo navpično izvlecite in šele nato izpustite kožno gubo. Mesta aplikacije ne brišite in ne masirajte. Masiranje po iztisu bi lahko povzročilo modrice pri injiciranju zdravila. Vbodno mesto redno menjujte, saj s tem preprečite zadebelitev kože in nastanek mišičnih atrofij.

Zdravilo shranjujte pri sobni temperaturi, v originalni embalaži, na temnem mestu, nedostopno otrokom. Uporabljeno injekcijo odvrzite v zabojnik za ostre predmete.

Vsakemu zdravilu je priloženo navodilo za uporabo. Posebno če ste v dvomih, ga natančno preberite. Za dodatna pojasnila se lahko obrnete tudi na magistra farmacije v lekarni.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
 
VIR: TOČKA ZDRAVJAAVTOR: Bojan Madjar, mag. farm. spec.