ZDRAVJE

BOLEČINE V VRATU – Kako jih učinkovito odpraviti?

Togost in bolečine v vratu sta pogosti težavi, ki se lahko pojavita pri kateri koli starosti. Pojavita se lahko zaradi različnih razlogov, vsekakor pa ustvarita neprijetne občutke in otežita naše gibanje.

Sedeči način življenja, pisarniško delo, preživljanje prostega časa pred računalniki ali televizijo ter ostale stresne dejavnike pa so najpogostejši dejavniki, zaradi katerih bolečine v vratu štejemo med bolezni sodobnega časa.

Kljub temu pa obstaja konkretna razlaga za tem, zakaj se bolečina in zategnjenost vratnih mišic pojavita. Pogovarjali smo se s Tejo Ličen, magistrico kineziologije, ki se v Ljubljani ukvarja z odpravo gibalnih težav aktivnih posameznikov.

Zakaj se bolečine v vratu najpogosteje pojavijo pri sedečem načinu dela za računalnikom?

Vedeti moramo, da je sedeči položaj za računalnikom dejansko zelo nenaraven položaj za naše telo. In ko mi sedimo več ur zaporedoma, se mišice utrudijo in se naša drža popači. Posledično se naše naše rame povesijo, določene mišice okrog naših ramen pa zategnejo in povzročijo tisti neprijetni občutek “vozlov” in togosti vratu. In dan za dnem sedenja v pisarnah, doma pred televizijo ali kje drugje, pripelje do pogostega pojavljanja bolečin v vratu. 

Kako pa si lahko pomagamo izničiti ta negativni vpliv sedenja?

Tukaj pride v poštev najprej ocena gibalnih sposobnosti posameznika preko enostavnih gibalnih testov, s pomočjo katerih prepoznamo določene gibalne vzorce, ki bi lahko imeli negativen vpliv na pojav težav in bolečin v vratu. Na podlagi tega pa potem izberemo ustrezne vaje, s katerimi skozi trening te negativne vplive zmanjšujemo in počasi odpravljamo.

A si lahko pri odpravi teh napačnih gibalnih vzorcev pomagamo sami?

Seveda. Na začetku bi vseeno priporočila izvesti trening ali dva s strokovnjakom na področju gibanja, na primer kineziologom, ki bi posameznika naučil te vaje pravilno izvesti, da jih lahko kasneje oseba tudi sama izvaja doma. Drugi dve možnosti pa sta, da se posameznik odloči za osebno trenerstvo pri takšnem strokovnjaku, ali pa dogovori za izdelavo personaliziranega programa treningov, na podlagi katerega nato sam trenira v fitnesu.

Zakaj samo masaža zategnjenega predela ne pomaga?

Ne moremo reči, da ne pomaga, ker občutek po masaži ali kateri drugi manualni terapiji je zagotovo boljši, zaradi sprostitve zategnjenega predela. Problem je, da ta učinek ni dolgotrajen, ker se vrnemo v enake vzorce gibanja in način življenja, zaradi česar se zategnjenost vratu spet pojavi. Da pa težavo učinkovito odpravimo, lahko to storimo samo skozi gibanje in redno izvajanje vaj. S tem v telesu ustvarimo pozitivne spremembe, ki vplivajo na boljše gibanje telesa tudi med samim sedenjem, in odsotnost togosti ter bolečine v vratu.