ZANIMIVOSTI

Bomo lahko tudi Slovenci kmalu delali »pod palmo«?

Digitalizacija trga dela spreminja delovno dinamiko in odnose med delodajalci in zaposlenimi. V nekaterih evropskih državah so to že prepoznali. Nemčija pripravlja zakonodajo. Kaj pa Slovenija?

Nemško ministrstvo za delo pripravlja zakon, ki bi zaposlenim olajšal delo tako, da bi ga lahko vsaj delno opravljali od doma. »Poskrbeti moramo, da imajo zaradi digitalizacije tržišča korist tudi zaposleni,« je dejal državni tajnik na ministrstvu za delo Björn Böhning. Študija Nemškega inštituta za ekonomska raziskovanja (DIW) razkriva, da trenutno samo 12 odstotkov zaposlenih občasno dela od doma v okviru programa Home office (domača pisarna). Glavni razlog za tako majhen delež je nasprotovanje nadrejenih, kljub dejstvu, da tehnologija v mnogih sektorjih omogoča delo zunaj pisarne oziroma na domu. Študija opozarja, da je potencial »domačih pisarn« mnogo večji ter da bi od doma lahko delalo 40 odstotkov delovne sile.

Prednosti in slabosti

Kot je dejal Böhning, želijo zakonsko utemeljiti pravico do dela doma. »V skladu z zakonodajo, ki je v pripravi, bi moral delodajalec podati obrazložitev, zakaj prepoveduje delo od doma.« Študija DIW sicer ugotavlja tako prednosti kot slabosti dela od doma. Dokazano je, da tisti, ki delajo od doma, delajo dlje, imajo težave z ločevanjem poslovnega in zasebnega časa ter redkeje napredujejo. Po drugi strani pa so osebe, ki delajo iz domačih pisarn, bolj zadovoljne s svojim delom in bolj produktivne od tistih, ki delajo v podjetjih.

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

VIR:SVET24.SIAVTOR:Mirko Vorkapić – FOTO:PIXABAY

 

Bi lahko delali kot foto model ali maneken?