Cene stanovanj – ali se bliža pravi čas za nakup? - savinjska.info

Cene stanovanj – ali se bliža pravi čas za nakup?

Pojavljajo se špekulacije, da bodo cene stanovanj zaradi gospodarske krize padle tudi do 30 odstotkov. A v kratkem občutnejših sprememb še ne gre pričakovati.

15. marca se je nepremičninski trg ustavil

Zaradi odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov ogledi nepremičnin niso bili mogoči, nepremičninski trg pa se je ustavil. 29. aprila je trgovanje z nepremičninami lahko uradno zopet steklo. Preverimo, v katero smer.

Obeta se več dolgoročnih najemniških stanovanj

Povpraševanja je trenutno veliko, ponudbe pa malo, kar pomeni da ponudniki cene stanovanj še ne spuščajo. Tudi tisti, ki so do sedaj svoje nepremičnine oddajali turistom, največkrat ne spuščajo cen, temveč se odločajo, da svojo nepremičnino raje oddajo v dolgoročnejši namen. To je ugodna informacija za najemnike, saj je tudi zaradi kratkoročnih najemov najemniških stanovanj primanjkovalo.

Opozarjajo, da to pomeni, da je na trgu vseeno nekoliko več nepremičnin za najem, kar prinaša večjo konkurenco, cene nekaterih najemnin pa se nekoliko spuščajo. Tako so cene nekaterih stanovanj, ki se oddajajo, že padle nekje za 10 do 20 odstotkov. Predvideva se, da cene spustijo  predvsem tisti, ki so utrpeli krizo zaradi manjšega turističnega obiska. S tem, ko zmanjšajo cene stanovanj za najem, lahko namreč vsaj delno pokrijejo izgubo zaradi upada turistov.


Sprememb cene stanovanj pri prodaji v kratkem še ne bo!

Pri prodaji se cene še niso znižale. Ponudniki so namreč prepričani, da je trenutno slab čas za prodajo nepremičnine, zato se za to potezo raje ne odločajo. Statistika prodaje kaže, da je prodaja nepremičnin v primerjavi z lanskim letom drastično upadla. Večje kot prej je le povpraševanje po zazidljivih zemljiščih, gozdovih in kmetijah.

Na prodajo nepremičnin bo zagotovo vplivala tudi negotovost ljudi. Zaradi posledic, ki jih bo epidemija pustila na področju gospodarstva, posamezniki ne vedo, kakšni bodo njihovi prihodki, kar pomeni, da je kreditiranje pod vprašanjem.

Je pa vprašanje, kaj se bo zgodilo v prihodnjih mesecih. Bistvena na področju cene stanovanj je namreč korelacija med ponudbo in povpraševanjem. Težko je napovedati, ali bodo cene stanovanj zaradi epidemije cenejše. Se pa napoveduje, da cene stanovanj zagotovo ne bodo več rasle!

 

VIR: DATA.SI