Dodatek za upokojence po PKP7 bo danes izplačan: koliko znaša? - savinjska.info

Dodatek za upokojence po PKP7 bo danes izplačan: koliko znaša?

Dodatek za upokojence v času epidemije je eden izmed ukrepov, s katerim želi Vlada Republike Slovenije omiliti posledice zdravstvene krize. Ker je sedmi interventni zakon (PKP7) osredotočen na pomoč ranljivemu prebivalstvu, je tudi dodatek za upokojence ena od mnogoterih oblik pomoč. Koliko dodatek za upokojence znaša?

PKP7 je sicer osredotočen na pomoč prebivalstvu v obliki solidarnostnih dodatkov, a prinaša tudi številne oblike pomoči za podjetja in zaposlene. Skladno z zakonom je delodajalec dolžan delavcem izplačati krizni dodatek v višini 200 evrov. Še vedno je v veljavi ukrep čakanja na delo od domanadomestila plače pa delavec lahko prejme iz naslova odsotnosti z dela zaradi varstva otroka ali karantene. Tistim posameznikom, ki delajo v rizičnih razmerah, pripada dodatek za delo v sivi in rdeči coni. Podjetja sicer lahko koristijo ukrep temeljnega dohodkadelnega kritja fiksnih stroškov, po novem pa lahko prejmejo tudi povračilo stroškov za hitro testiranje v podjetjih. Zakonodaja se izjemno hitro spreminja, zato se lahko zgodi, da boste kaj hitro naleteli na vprašanja iz naslova interventnih zakonov, ki zadevajo tudi vaše poslovanje. 

Dodatek za upokojence po PKP7: komu pripada?

Dodatek za upokojence bo tako kot spomladi nakazan v treh različnih zneskih:

  • tistim z do 510 evri pokojnine bodo izplačali 300 evrov dodatka,
  • tistim z do 612 evri pokojnine bodo izplačali 230 evrov dodatka,
  • tistim z do 714 evri pokojnine bodo izplačali 130 evrov dodatka.

Dodatek za upokojence v enakih višinah pripada tudi prejemnikom invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, prav tako pa uživalcem poklicnih pokojnin.


Dodatek za upokojence bo v skupnem znesku znašal približno 70 milijonov evrov. Dodatek za upokojence pripada 302.000 upokojencem.

Dodatek za upokojence izplačan danes, do konca meseca predvidena pomoč še drugim skupinam prebivalstva

Državni zbor je napovedal, da bodo dodatek za upokojence izplačali do 11. 1. 2021. Do konca meseca januarja so predvidena še druga enkratna izplačila.

  • Dodatek za študente v višini 150 evrov.
  • Dodatek za otroka, mlajšega od 18 let, za katerega starši prejemajo otroški dodatek, v višini 50 evrov. Tisti, ki niso upravičeni do otroškega dodatka, bodo morali do 31. januarja oddati vlogo.
  • Dodatek za velike družine v višini 100 oziroma 200 evrov. Znesek letnega dodatka za velike družine se za čas do konca epidemije poveča za 100 evrov za družine s tremi otroki in za 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki.

 

VIR: DATA.SI