Karantena: po novem jo lahko po 5 dneh prekinete ne glede na državljanstvo - savinjska.info

Karantena: po novem jo lahko po 5 dneh prekinete ne glede na državljanstvo

Karantena kot začasna prisilna osamitev živega bitja z namenom preprečitve širjenja virusa je eden od ukrepov za zajezitev aktualne epidemije. Vlada Republike Slovenije je z včerajšnjim dnem vnovič spremenila pogoje vstopa v državo, ki začnejo veljati z 9. 1. 2021. Spremembe se obetajo tudi na področju prekinitve karantene.

Vašim zaposlenim je odrejena karantena ob vstopu v državo? Ni vam jasno, ali so v tem primeru upravičeni do nadomestila plače? V katerem primeru jim nadomestilo ne pripada? Ali so upravičeni tudi do izplačila kriznega dodatka

Karantena: v katerem primeru vam je po novih ukrepih odrejena?

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in prihaja iz države na rdečem seznamu, se zaradi morebitne okužbe z virusom odredi karantena za deset dni. Karantena ji ne bo odrejena v primeru, da ob prehodu meje predloži negativni izvid testa (PCR ali hitri test), ki ni starejši od 48 ur, ali spada v katero izmed izjem.

Po novem lahko v državo brez odreditve karantene vstopite ob predložitvi negativnega:

  • hitrega testa, ki mora biti opravljen v državi članici Evropske unije (EU) ali schengenskega območja ali
  • PCR testa, ki je lahko opravljen tudi v tretji državi.

Karantena se lahko prekine po 5 dneh z negativnim testom ne glede na državljanstvo!

V primeru, da vam je bila odrejena karantena, jo lahko tudi prekinete že po 5 dneh z negativnim testom. Skladno s prejšnjim zakonom je prekinitev karantene veljala samo za državljane Republike Slovenije. Novi ukrepi pa predvidevajo, da se karantena lahko prekine ne glede na državljanstvo. To pomeni, da jo lahko prekinejo tudi tuji državljani.


Kako se prekine karantena?

Državljan katerekoli države, ki je bil ob vstopu v Slovenijo napoten v karanteno, lahko peti dan po napotitvi v karanteno na domu opravi testiranje. Če je izvid testa PCR negativen, se karantena lahko prekine.

Osebi ni treba o tem nikogar posebej obveščati, mora pa imeti v primeru morebitne kontrole (s strani Policije, Zdravstveni inšpektorat ali Nacionalni inštitut za javno zdravje) pri sebi kot dokazili:

  • potrdilo o karanteni (iz katerega je razviden datum napotitve v karanteno) in
  • obvestilo o negativnem izvidu testa PCR (iz katerega morata biti razvidna datum opravljanja testa in rezultat).

Hitri testni ob vstopu v državo niso več na voljo!

Pisali smo o tem, da je ob izteku božično-novoletnih praznikov vlada sklenila, da se testiranje s hitrimi testi omogoči tudi ob vstopu v državo. Skladno z vladnimi odloki ta izjema ni več na voljo. Karantena vam torej po novem ne bo odrejena, če sami predložite negativen izvid testa PCR (opravljen tudi v tretji državi) ali hitrega testa (opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja).

 

VIR: DATA.SI