Državna poroštva dobila zeleno luč! - savinjska.info

Državna poroštva dobila zeleno luč!

Državna poroštva so s sprejeto novo Uredbo o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE) korak bližje izvajanju v praksi. S sprejetjem Uredbe so odpravljene še zadnje nejasnosti glede odobravanja kreditov, zavarovanih s poroštvom Republike Slovenije, ki so namenjeni zagotovitvi dodatne likvidnosti slovenskemu gospodarstvu.

Se je tudi vaše podjetje zaradi koronavirusa znašlo v likvidnostnih težavah? Veste, da so vam na voljo subvencionirani krediti, ki jih razpisujeta Slovenski podjetniški Sklad in SID banka? Pišite nam na data@data.si! Pomagali vam bomo preveriti ali vaše podjetje izpolnjuje pogoje!

Kaj za državna poroštva določa uredba?

Uredba o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 je bila sprejeta v sredo, 23.6.2020.


Uredba določa:

  • do sprejetja posebne uredbe je izplačilo poroštvene obveznosti Republike Slovenije mogoče le v denarju;
  • pripravo priloge, ki podrobneje določa seznam dokumentacije, na podlagi katere bo SID banka vnaprej preverjala, ali so izpolnjeni pogoji za izpolnitev poroštvene obveznosti Republike Slovenije, kar še dodatno prispeva k nepreklicnosti in nepogojnosti poroštva, danega na podlagi ZDLGPE;

Z Uredbo se SID banki naloži obveza, da na svoji spletni strani objavlja podatke o trenutni porabi poroštvene kvote. Slednje bo namenjeno transparentnosti in obveščanju bank o tem koliko poroštvene kvote po ZDLGPE (le-ta znaša 2 milijardi evrov) je še na voljo.

Državna poroštva – nepreklicnost in nepogojnost

Naknadna presoja s strani SID banke, ali je bila unovčitev poroštva upravičena, je omejena. V novi uredbi so tako uporabljene maksimalne možnosti v smeri nepreklicnosti in nepogojnosti poroštva, upoštevaje, da je poroštvo dano ex-lege in da dano poroštvo pomeni tudi državno pomoč.

Državna poroštva so namenjena bankam ali hranilnicam, ki imajo sedež v Sloveniji, ali podružnicam bank države članice, ki imajo sedež v Sloveniji, in ki v skladu z zakonom o bančništvu lahko opravljajo bančne storitve na območju Slovenije, za zadolževanje kreditojemalcev.

O tem, katera podjetja so upravičena za državna poroštva ter kakšni so pogoji kreditiranja, so že pisali. Prispevek si lahko preberete TUKAJ.

 

VIR: DATA.SI

X