Počitnice v Celju in Velenju z ukrepi proti okužbi - savinjska.info

Počitnice v Celju in Velenju z ukrepi proti okužbi

Kot piše VECER.COM:


V Celju in Velenju že več let organizirajo poletno varstvo otrok. Letošnje zaznamuje možnost širjenja koronavirusa, zato bo varstvo potekalo pod nekoliko drugačnimi pogoji

Tudi med letošnjimi poletnimi počitnicami bo za mlajše učence na voljo počitniško varstvo v Celju in Velenju. Na I. osnovni šoli Celje bodo otroci zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa razdeljeni v stalne skupine. Lani so varstvo omogočili okoli 140 otrokom prvih petih razredov, številka je podobna tudi letos.

Pričakujejo, da bodo dodatne prijave prejemali še tekom poletja. “Opažamo, da nekateri starši sproti dobivajo obvestila glede vračanja na delovno mesto. Ko bodo potrebovali varstvo za otroka, smo pripravljeni, da ga vključimo,” ob tem pravi Alenka Laptoš, ki na šoli vodi poletno počitniško varstvo.

Dedki in babice v službi

Potreba po poletnem varstvu ni nič novega. Laptoševa pravi, da že šest let, kar ponujajo varstvo med poletnimi počitnicami, opažajo precej hude stiske staršev. Letos, meni, so te še večje, saj morajo nadoknaditi odsotnost dela v času epidemije: “Eden od pokazateljev je tudi, da smo po navadi imeli v prvem tednu do dvajset otrok – navadno so jih prve dni po zaključku pustili počivati doma ali so bili pri starih starših. Letos pa imamo že v prvem tednu 45 prijavljenih otrok. Torej starši to obliko varstva res potrebujejo.”

Da starši poleti težko zagotovijo varstvo za otroke, ki to še potrebujejo, ugotavljajo tudi v Velenju. “Veliko mladih družin se sooča s težavo, da so babice in dedki še v službah,” pojasnjuje Bojana Špegel iz velenjske Zveze prijateljev mladine.

Kljub omejitvam se bodo trudili za čim bolj sproščeno vzdušje
 

Tudi v Velenju bo varstvo, ki je letos tretjič in je namenjeno otrokom od šestega do devetega leta starosti, nekoliko spremenjeno. Otroci bodo v manjših skupinah. “Takoj ko bo več kot dvanajst otrok, jih bomo razdelili v dve skupini. Če bo tako, bo varstvo na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda, kjer se otroci tudi med igro zunaj ne morejo mešati. Če bo otrok manj, bo varstvo v Vili Rožle,” pojasnjuje Špeglova.

Če bodo otroci varstvo obiskovali več tednov, bodo morali njihovi starši vsakič znova izpolniti prijavnico. Letos organizatorjem na pomoč ne bodo priskočile upokojene vzgojiteljice, manj bo tudi dijakov.

 

VIR: VECER.COMAVTOR: Tina Murko Gajšek

X