Dvigi gotovine s karticami tujih izdajateljev niso nujno brezplačni

Imate račun pri tuji spletni banki kot sta N26 ali Revolut in bi radi dvignili gotovino na bankomatu? Dvig ne bo nujno brezplačen – preverite zakaj.

Tuje spletne banke – pri nas sta najbolj priljubljeni N26 in Revolut – v svojih cenikih opozarjajo, da čeprav sami ne zaračunavajo nadomestil za dvige na bankomatih, lahko to stori lastnik bankomata. Obe omenjeni banki namreč omogočata določeno število dvigov oziroma dvige do določene višine brezplačno, a vam dvig lahko zaračuna lastnik bankomata.

Dodatna nadomestila za dvige s karticami tujih izdajateljev

Lastnikom bankomatov zakonodaja še vedno omogoča, da za dvige zaračunajo dodatna nadomestila. Preverili smo cenike bank in hranilnic in tako nadomestilo našli pri NLB. Za vsak dvig s kartico tujega izdajatelja boste na NLB bankomatih plačali – ne majhno – nadomestilo v visšini 3,9 evra. V cenikih drugih bank podobnega nadomestila nismo našli, a to ni nujno zagotovoilo, da ga tudi ne zaračunavajo.

Iz preteklih izkušenj vemo, da je tovrstno nadomestilo zaračunavala tudi NovaKBM, a ga v njihovem ceniku ni več. Na naše vprašanje, ali ga še vedno zaračunavajo, so nam odgovorili: “banka še zmeraj zaračunava nadomestilo, pri čemer je njegova višina uporabniku vidna pred izvedbo transakcije. Postavke v Ceniku nadomestil za potrošnike ne najdete, ker je Cenik nadomestil za potrošnike namenjen strankam Nove KBM, v opisanem primeru pa gre za nadomestilo, ki ga plača lastnik kartice tujega izdajatelja, ki ni stranka Nove KBM.”

O nadomestilu morate biti obveščeni pred dvigom

Lastnik bankomata – poleg slovenskih bank je to lahko tudi tuji ponudnik, na primer Euronet – vas mora pred dvigom o dodatnem nadomestilu obvestiti na ekranu bankomata. Če nadomestila ne želite plačati, lahko dvig brez stroškov prekinete in denar dvignete na drugem bankomatu, ki takega nadomestila ne zaračunava.

 
je dolg lahko darilo logoJavno službo Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI