Epidemija podaljšana do 17. marca: ali se spreminjajo tudi ukrepi? - savinjska.info

Epidemija podaljšana do 17. marca: ali se spreminjajo tudi ukrepi?

Epidemija koronavirusa ne kaže znakov umirjanja, zato je Vlada Republike Slovenije (RS) na včerajšnji (13. 1. 2021) seji določila, da se epidemija podaljša do sredine marca 2021. Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju RS začne veljati 17. 1., epidemija pa bo razglašena za 60 dni. Ali se spreminjajo tudi ukrepi?

Epidemija koronavirusa je mnoge podjetnike prisilila v zaprtje dejavnosti, drugi pa so se obrnili na pomoč iz naslova interventnih zakonov. Med ukrepi za omilitev posledic epidemije je tako še vedno aktualno subvencioniranje skrajšanega delovnega časadelno kritje fiksnih stroškovčakanje na delo doma, ki ga je Vlada RS včeraj podaljšala do konca aprila, in temeljni dohodek. 29. 12. 2020 je bil tudi sprejet sedmi interventni zakon (PKP7), ki delodajalce obvezuje, da delavcem izplačajo krizni dodatek pri decembrski plači. Delodajalci, ki ste to že storili, boste kmalu lahko oddalo vlogo za povračilo stroška.

Epidemija podaljšana za 60 dni!

Četudi je Vlada RS sprejela nove, ostrejše ukrepe med prazniki, ki naj bi izboljšali epidemiološko sliko, statistični podatki o številu okuženih kažejo, da epidemija ne kaže znakov umirjanja. Virus se v populaciji hitro in eksponentno širi. Tako kot druge države po svetu se tudi Vlada RS na razmere odziva s številnimi hitro spreminjajočimi se ukrepi.


Ker vse slovenske statistične regije že kar nekaj časa presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, se je Vlada RS odločila, da s 17. 1. 2021 podaljša omenjeni Odlok. Epidemija bo tako trajala do 17. 3. 2021.

Epidemija podaljšana, kako je z ostalimi ukrepi?

Dejstvo, da se je epidemija podaljšala za 60 dni, ne predstavlja nobenih novih ukrepov. Epidemija oziroma njena razglasitev omogoča le pravno podlago za sprejemanje nadaljnjih ukrepov.

  • Vlada je izdala Odlok o prepovedi obratovanja, ki velja od 16. januarja 2021 do 22. januarja 2021. Ohranjajo se enake izjeme kot doslej, dodatno pa se kot izjema, ki lahko obratuje, dodajo čistilnice.
  • Vlada je posodobila tudi Odlok, ki zadeva prehajanje meja – Vstop v RS iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se dovoli za novo izjemo. To so dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem delu.
  • Negativni PCR test in hitri test sta pogoja za vstop v državo, po novem pa je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa.
  • Oseba, ki ji policija ob vstopu v RS odredi karanteno, lahko v času trajanja karantene TAKOJ opravi testiranje na prisotnost virusa. Če je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena.

 

VIR: DATA.SI