Epidemija v Sloveniji podaljšana še za 30 dni - savinjska.info

Epidemija v Sloveniji podaljšana še za 30 dni

Epidemija koronavirusa ne kaže znakov umirjanja, zato je sinoči na dopisni seji Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Slovenije. Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in bo trajal 30 dni.

Epidemija v Sloveniji podaljšana!

Uradni podatki o številu okuženih v Sloveniji (in tudi drugod po Evropi) kažejo, da je epidemija dosega drugi vrh. Virus se v populaciji hitro in eksponentno širi. Tako kot druge države po svetu se tudi Vlada Republike Slovenije na razmere odziva z mnogoterimi ukrepi. Spomnimo, da je

Ker vse slovenske statistične regije že kar nekaj časa presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, se je Vlada odločila, da z 18. novembrom 2020 ponovno začne veljati Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Veljal bo do 17. decembra 2020.

Kaj epidemija predstavlja?

Dejstvo, da se je epidemija podaljšala za 30 dni, v tem trenutku za državljane in gospodarstvo ne pomeni nobenih novih ukrepov. Omogoča le pravno podlago za sprejemanje nadaljnjih ukrepov.


Vlada se je že prejšnji teden sestala na redni seji in sprejela Sklep o podaljšanju odlokov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki je v veljavi do preklica. Naj omenimo, da je tako še zmeraj v veljavi Odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2, Odlok o prepovedi obratovanja (za nekatere dejavnosti), aktualno je tudi izobraževanje na daljavo za vse učence … Katere druge ukrepe je Vlada sprejela za obdobje 14 dni, si preberite v našem članku.

Naj omenimo, da je v tem trenutku relevanten tudi šesti interventni zakon, ki predvideva pomoč najbolj prizadetim panogam. Oblikujejo pa se že načrti za PKP7.

Kdaj se bo epidemija začela umirjati?

Sproščanje ukrepov bo potekalo po dogovoru med strokovno skupino in vlado. Četudi je epidemija podaljšana, na Ministrstvu za zdravje upajo, da se bo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začelo postopno sproščanje ukrepov.

VIR: GOV.SI