ŠPORTZANIMIVOSTI

Gorsko kolesarjenje za začetnike. Ključne informacije, ki jih morate vedeti pred prvo avanturo!

Vse večja priljubljenost gorskega kolesarjenja je jasen dokaz, da gre za zelo zabavno in edinstveno izkušnjo. Če ste v tem šele začetnik, je pred vašo prvo avanturo pametno poznati nekaj ključnih informacij.

Gorsko kolesarjenje je ena od oblik kolesarjenja, ki se odvija v osrčju neokrnjene narave. Odmik od prometa, raziskovanje na prostem in poganjanje pedal po makadamskih poteh so ključni dejavniki, po katerih se razlikuje od običajnega kolesarjenja, hkrati pa tudi glavni razlogi za njegovo vse večjo priljubljenost.

Če k temu dodamo tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje in splošno počutje, lahko popolnoma upravičeno pričakujemo, da je med gorskimi kolesarji tudi vse več začetnikov.

V nadaljevanju predstavljamo ključne informacije o gorskem kolesarjenju, ki vam bodo pomagale, da se boste na kolesu zabavali in ostali varni.

Najpomembnejša oprema za gorsko kolesarjenje

Gorsko kolesarjenje se od ostalih oblik kolesarjenja razlikuje predvsem v opremi. Med najbolj pomembnimi in izstopajočimi so zagotovo gorska kolesa, ki se od ostalih vrst koles razlikujejo že na prvi pogled.

Med glavnimi značilnostmi so močan in trpežen okvir, vzmetenje, veliko število prestav in robustne pnevmatike z grobim profilom, kar omogoča vožnjo po brezpotjih, makadamu, gozdnih poteh in najzahtevnejših terenih.

Glede na to, čemu uporabljamo gorsko kolo, med seboj ločimo različne vrste gorskih koles. Med najbolj razširjenimi so hardtail gorska kolesa, nekoliko dražja so polnovzmetena gorska kolesa, ali pa se odločite za downhill gorska kolesa, ki so sicer namenjena adrenalinskim spustom.

Vse več ljubiteljev kolesarstva pa si izbere električno gorsko kolo, ker je z njim premagovanje daljših razdalj in višinskih metrov bistveno lažje.

Poleg kakovostnega gorskega kolesa, kot je na primer gorsko kolo Scott, pa za brezskrbno gorsko kolesarjenje potrebujete tudi drugo kolesarsko opremo:

  • Kolesarska čelada: njena glavna naloga je zaščita glave pred morebitnimi padci in poškodbami, ki so pri gorskem kolesarjenju zaradi zahtevnega terena še toliko bolj verjetni. Ni odveč poudariti, da mora biti kolesarska čelada ustrezne velikosti, dovolj zračna, hkrati pa mora zadostiti vsem varnostnim zahtevam.
  • Kolesarska očala: ščitijo oči v primeru sončnega vremena, hkrati pa poskrbijo tudi za boljšo vidljivost in preprečujejo, da bi tujki ali mrčes padli v oko. Tudi za kolesarska očala je pomembno, da so udobna in dovolj velika ter da vam ob različnih tresljajih ne padejo z obraza.
  • Kolesarske rokavice: preprečujejo nastanek žuljev in preprečujejo poškodbe dlani v primeru padcev. Kolesarjenje s kolesarskimi rokavicami je bistveno bolj udobno.
  • Kolesarski čevlji: pripomorejo k učinkovitejšem pedaliranju. Zaradi njihovega vpetja v pedala je premagovanje vzponov lažje in hitrejše.

 

Nepogrešljiv del opreme za gorsko kolesarjenje so tudi kolesarska oblačila, vključno s kolesarskimi hlačami, majico in anorakom oziroma vetrovko. Vse to in še več vam ponuja tudi kolesarska trgovina Wheelbase.

Varnostne smernice pri gorskem kolesarjenju

Preden se odpravite na gorsko kolesarjenje, je seveda pomembno imeti nekaj osnovnega kolesarskega znanja. Idealno bi bilo, če bi vam tehniko kolesarjenja predstavil nekdo, ki je v tem že izkušen, sicer pa upoštevajte naslednja priporočila:

  • vedno nosite kolesarsko čelado in drugo zaščitno opremo;
  • vedno preverite vremenske razmere in se temu primerno oblecite in načrtujte kolesarski izlet;
  • za začetek izberite tehnično manj zahtevne terene, kjer se boste naučili obvladati gorsko kolo;
  • vedno imejte kontrolo nad hitrostjo;
  • dobro se naučite pravil prestavljanja;
  • pri vzpenjanju pomaknete težišče telesa naprej, pri spustih pa nazaj.

 

Ustrezna telesna kondicija je pogoj za varno vožnjo

Gorsko kolesarjenje je lahko v mnogih situacijah bistveno zahtevnejše od kolesarjenja po asfaltu in kolesarskih stezah v mestih. K temu pripomore tudi neutrjen in tehnično zahteven teren, za katerega je potrebno biti tudi v dobri telesni kondiciji.

Zato vam priporočamo, da je vaš cilj vedno prilagojen vaši kondicijski pripravljenosti. Če ste v gorskem kolesarjenju popoln začetnik in tudi sicer niste športno aktivni, potem za prvo avanturo vsekakor izberite lažji cilj.

Ne pozabite, da je premagovanje kilometrov na gorskem kolesu običajno počasnejše, zato ne pretiravajte s kilometri, predvsem pa se opremite tudi z zadostno količino hrane in pijače.

Ne pozabite na vestno vedenje v naravi

Glede na to, da si v mnogih primerih naravo delimo tudi s pohodniki, sprehajalci in živalmi, je prav, da spoštujete pravila, ki vladajo v gorskem svetu oziroma upoštevate vse napotke, vključno z morebitnimi prepovedmi.

Predno se odpravite na svojo prvo gorsko kolesarsko avanturo, je dobro vedeti, da je v Sloveniji kolesarjenje v gorskem svetu dovoljeno le po gozdnih cestah in kolovozih. Prepovedano je spuščanje po ozkih stezah in seveda uničevanje planinskih poti, prav tako pa v naravi ni dovoljeno puščati nobenih smeti.

Če se z gorskim kolesom šele prvič podajate na brezpotja, vam bodo naše informacije koristile. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da se boste pri tem tudi neizmerno zabavali in kmalu postali izkušen gorski kolesar.