ŠPORTZANIMIVOSTI

Mraz oblikuje spletno povpraševanje: pred odhodom na smučišča potrošniki iščejo zimske pnevmatike in opremo za zimske športe

Vdor mrzlega zraka na evropski celini je močno vplival tudi na povpraševanje spletnih potrošnikov. Tako kažejo podatki skupine Heureka, ki vključuje tudi slovensko platformo za primerjalno spletno nakupovanje – Ceneje.si.

Pregledali in primerjali smo povpraševanje kupcev iz srednje in vzhodne Evrope na primerjalnikih skupine Heureka in ponovno opazili velike podobnosti v obnašanju potrošnikov. V vseh analiziranih državah smo v zadnjem tednu opazili znaten porast povpraševanja po zimskih pnevmatikahavtomobilskih akumulatorjihsnežnih verigah in opremi za zimske športe.

Slovenija Hrvaška Srbija Češka Slovaška  Madžarska
Smuči

 +201 %

Zimske pnevmatike +106 % Zimske pnevmatike 

+190 %

Akumulatorji +128 % Akumulatorji +105 % Klimatske naprave +76 %
Smučarski čevlji

 +187 %

Celoletne pnevmatike 

+86 %

Potovalni kovčki

+93 %

Snežne verige

 89 %

Smučarska očala 

+ 77 %

Radiatorji 

+67 %

Zimske pnevmatike +99 % Smučarski čevlji  

+69 %

Hladilniki z zamrzovalnikom 

+82 %

Čelade za deskanje na snegu 

+59 %

Bojlerji

+57 %

Bojlerji 

+ 42 %

Vir: Ceneje.si, interni podatki

V Sloveniji je tako povpraševanje po zimskih pnevmatikah naraslo za kar 99 %, po smučarskih čevljih za 187 %, izjemen porast povpraševanja pa je bil zabeležen tudi v kategoriji smuči, ki je narasel za več kot 200 % v le enem tednu. 

Pri hrvaških potrošnikih je bila podobnost v iskanjih z ostalimi analiziranim trgi CEE regije najbolj očitna tudi v kategoriji zimskih pnevmatik – povpraševanje je naraslo za 106 % v primerjavi z prejšnjim tednom, ter v kategoriji smučarskih čevljev, kjer smo opazili porast 69 %. Prav tako so bili najbolj iskan izdelek tudi v Srbiji – zimske pnevmatike z dvigom povpraševanja 190 %.

Podobno smo opazili tudi na drugih trgih skupine Heureka, pri čeških, slovaških, romunskih in bolgarskih potrošnikih. Med najbolj iskanimi kategorijami v zadnjem tednu so bili v omenjenih državah: avtomobilski akumulatorjisnežne verigezimske gume in oprema za zimske športe. Poleg omenjenih kategorij so potrošniki v celotni regiji CEE intenzivno iskali tudi opremo za ogrevanje. Na Češkem in Slovaškem je prevladovalo povpraševanje po bojlerjih, ki je naraslo za skoraj 60 %, medtem ko so bili med madžarskimi potrošniki med najbolj iskanimi klimatske naprave in radiatorji.