Imate ukleščen živec v hrbtenici? Simptomi in rešitve težave

Hrbtenica je temelj našega gibanja, zato velja zanjo dobro poskrbeti. Kot na celem telesu, se tudi na njej že po petindvajsetem letu začnejo kazati degenerativne, starostne spremembe, ki pa jih je z redno vadbo in obilo gibanja ter primerno telesno težo mogoče upočasniti.

Hrbtenica je namreč ustvarjena za gibanje, upogibanje in vrtenje, zato jo telesna aktivnost krepi ter razteza, sočasno pa krepi tudi mišice in kosti ter odpravlja bolečine in okvare. A če vendar pride do njene poškodbe, se ta kaže v bolečini v križu, rokah in nogah. V tem primeru je nujna fizioterapija, saj v obdobju težav s hrbtenico vsako gibanje ni koristno. To je lahko celo škodljivo, zato je celovita obravnava v času rehabilitacije hernije izrednega pomena.

V kliniki Medicofit smo združeni strokovnjaki s področja fizioterapije in kineziologije, vsakemu pacientu pa pristopamo individualno. Pred samo terapijo opravimo natančen pregled, v okviru katerega interpretiramo izvide že opravljenih preiskav in testiramo pacientove gibalne zmožnosti.

Na podlagi tega zanj pripravimo fizioterapijo in rehabilitacijski proces, ki vključuje vaje za povečanje moči, vaje za izboljšanje kakovosti mišic ter vaje za optimizacijo gibalnih vzorcev.

Cilj fizioterapije, opravljene na naši kliniki, je naučiti pacienta pravilnega izvajanja vaj, preprečiti ponavljanje bolečine oziroma poškodbe in mu povrniti polno gibljivost. Prav zato vaje prilagajamo diagnostiki vsakega posameznika, pri čemer upoštevamo ne le nastanek poškodbe, temveč tudi njegovo splošno fizično pripravljenost, psihofizične omejitve in značilnosti predhodno opravljenega neoperativnega ali operativnega zdravljenja.

Ukleščen živec v hrbtenici ali išias

Do poškodbe hrbtenice prihaja v različnih oblikah, med najpogostejše pa sodijo: diskus hernija ledvene hrbtenice, protruzija diska ledvene hrbtenice, osteoporoza, sklepni artritis, osteoartritis, spinalna stenola, spondiloza hrbtenice, poškodba fasetnega sklepa, poškodba sakroiliakalnega sklepa, poudarjena ali izravnana prsna kifoza, skolioza hrbtenice in išias. Poglejmo si podrobneje simptome slednjega, ki velja za najbolj razširjenega.

Ukleščen živec oziroma išias se najpogosteje pojavi med 40 in 50 letom starosti ter je nemalokrat posledica drugih okvar hrbtenice, denimo diskusa hernije v ledvenem predelu, obrabe falsetnih sklepov, spondiloze hrbtenice ali spinalne stenole. Praviloma se javlja simptomatsko v spodnjih okončinah, bolečina pa izvira iz kompresije ishiadičnega živca (nervus ichiadiens).

Gre za najdebelejši živec v človeškem telesu, ki je sestavljen iz živčnih korenin, združenih v živčno vlakno. Ta poteka navzdol po spodnjih okončinah, zato se tudi bolečina iz križa preseli v mravljinčenje, pekočo bolečino in mišično šibkost v spodnjih okončinah ter lahko sega vse od zadnjice do stopala, odvisno od stopnje kompresije.

V skrajnih primerih išias pripelje do izgube nevrološke funkcije stopala, v blažji obliki pa le do težav pri premikanju noge in stopala. Ne glede na to velja, da sedenje bolečino povečuje.

Fizioterapija je temelj rehabilitacijskega procesa

Raziskave kažejo, da se kar med 60 in 90 odstotkov pacientov, ki poiščejo pomoč zaradi išiasa, pozdravi izključno z ustreznim vadbenim pristopom. V kliniki Medicofit se zavedamo prednosti fizioterapije pred operativnimi posegi, zato vsakega pacienta obravnavamo individualno in rehabilitacijski program pripravimo izključno zanj, pri čemer se ravnamo po štiristopenjskem programu. Ta zajema:

 1. Vaje za zmanjševanje bolečine osnovnega položaja.
 2. Vaje za vzpostavitev optimalne gibljivosti v različnih položajih in vaje, ki omogočajo kontrolo nad medenico.
 3. Vaje za povečanje mišične vzdržljivosti globokih trebušnih, pa tudi stranskih mišic ter vaje za krepitev hrbtnih mišic.
 4. Vaje za pridobivanje mišične moči, vzdržljivosti in ohranjanje osvojenih gibalnih vzorcev.

Ker rehabilitacija hernije velja za dolgotrajen proces, priporočamo, da fizioterapija traja minimalno tri mesece, optimalno pol leta. Vrsta zdravljenja je sicer v veliki meri odvisna od progresije degeneracije, v vsakem primeru pa ustrezen gibalni program vključuje učenje pravilnih vadbenih tehnik, nadzorovanja gibanja medenice in krepitve jedra.

Poleg fizioterapije je za zdravljenje išiasa, še posebej kadar sklepi nimajo ustrezne mobilnosti ali v primeru neravnovesij znotraj mišične napetosti, nadvse učinkovita manualna terapija. V okviru te terapevt uporablja lastne roke in s pomočjo pritiskov ter posebnih tehnik manipulira z mišičnim in vezivnim tkivom ter sklepi.

V kliniki Medicofit manualno terapijo izvajamo predvsem s pacienti po ali pred operacijo in tistimi s kroničnimi bolečinskimi stanji, do katerih pogosto prihaja zaradi prisiljene obremenitve ene strani telesa zaradi okvare na drugi. Tovrstna terapija izboljša delovanje sklepov in mišic s povečanjem mobilnosti, remodulira mišični tonus ter korigira položaje sklepov pri drži telesa, medtem ko je njen cilj gibanje brez bolečine.

Hrbtenica kot steber človeškega telesa

Hrbtenica ima anatomsko strukturo, ki daje trupu obliko, in jo tvorijo vretenca, med katerimi se nahajajo diski. Ti so zgrajeni iz fibroznega obroča in pulpoznega jedra, njihova naloga pa je dušenje navpičnih sil. Poškodbe hrbtenice najpogosteje nastanejo kot posledica neustreznega življenjskega sloga, kar vodi v ponavljajoče obremenitve in pritiske na medvretenčne ploščice.

Fizioterapija okvare uspešno rehabilitira, še posebej če je rehabilitacija prilagojena vsakemu posameznemu pacientu, vendar je težave mogoče tudi preprečiti. V kliniki Medicofit vam zato ne glede na to, ali ste se z ukleščenim živcem hrbtenice že kdaj spopadli ali ne, svetujemo, da:

 • se zjutraj v postelji močno pretegnete,
 • začnete dan z lahkotno telovadbo in se nasploh izogibate vrhunskemu športu,
 • skrbite za zmerno telesno težo,
 • fizična bremena dvigujete v počepu ali polpočepu in večjo težo prenašate v nahrbtniku, ne pa v rokah,
 • pazite na vzravnano držo,
 • med sedenjem večkrat vstanete in se sprehodite ter pretegnete,
 • spite na trdi vzmetnici in
 • izberete obuvala, ki stopalom nudijo trdno oporo.

Na splošno se velja ravnati po “zlatem” pravilu: daljše obdobje neaktivnosti in počitka mišice oslabi ter poveča stopnjo bolečine. Prav zato mora (pravilno) gibanje biti stalnica vašega vsakdana.

V Kliniki Medicofit celostno obravnavamo vsakega pacienta. Naši rezultati zato dosegajo najvišje številke in kazalnike številnih raziskav celo presegajo. Za vprašanja o išiasu, izvajanih terapijah in terminih pregleda, na katerem temelji rehabilitacijski proces, smo vam na voljo na telefonski številki 041 410 360 ter elektronskem naslovu info@medicofit.si.