Kako letošnjo turistično sezono ocenjujejo v Celju, Velenju in Zrečah?

Celje je v letošnji poletni turistični sezoni predvsem pri številu prenočitev zabeležilo rast v višini 37 odstotkov, kar je izjemno dober rezultat, sporoča Tadeja Falnoga, referentka za mestni marketing. Od 1. junija do 30. avgusta so zabeležili 26.747 prenočitev, v enakem obdobju lani 19.500, od tega so jih tuji turisti ustvarili kar 88 odstotkov. “Beležimo tudi porast v povprečni dobi bivanja, ki je v teh mesecih skočila na 2,5 dneva (v istem obdobju lani je bila povprečna doba bivanja 2,2 dneva). Poletno turistično sezono tako ocenjujemo kot zelo uspešno.”

Stari grad najbolj obiskan

Celje, Savinjska regija, eno redkih mest pri nas, ki vse leto držijo skoraj enak turistični “tempo”, pravi Tadeja Falnoga. “Poletna turistična sezona pa kljub vsemu še vedno beleži najvišje turistične številke tako pri prenočitvah kot pri prihodih turistov.

“Stari grad je najbolj obiskana turistična atrakcija Celja. Od 1. junija do 31. avgusta smo zabeležili 28.110 obiskovalcev, kar je v primerjavi z letom 2018 za 14 odstotkov višji obisk.” Poleg Starega gradu so si turisti posamično ali v sklopu vodenih ogledov najpogosteje ogledali Pokrajinski muzej, Muzej novejše zgodovine in staro mestno jedro – kot voden ogled po mestu z lokalnimi vodniki. Največ turistov pride iz Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Italije, sledijo gostje iz Rusije, Belgije, Nizozemske in Francije, junija je bil opazen porast gostov iz Poljske, Ukrajine, Češke in Slovaške. Letos je Celje obiskalo tudi več turistov iz ZDA.

“Turistom želimo ponuditi butična in personalizirana doživetja, zato se bomo v naslednjem letu lotili predvsem razvoja tovrstnih doživetij, ki bodo dvignila kvaliteto in ponudbo naše destinacije. V sklopu razvojnih aktivnosti želimo nadgraditi doživetja v mestu in v starem mestnem jedru tako na področju kulinarike kot v povezavi z zelenim zaledjem. Izziv je tudi turistični kader – še naprej bomo pripravljali potrebna izobraževanja za interesente v zasebnem sektorju z namenom, da jih spodbudimo k razvoju turističnih dejavnosti, ne samo v obliki namestitev, ampak tudi pri razvoju doživetij, izziva pa sta tudi gostinski kader ter višanje nivoja ponudbe v gostinskem sektorju,” poudarja vodja mestnega marketinga.

V Velenju manj prenočitev

Tudi v Velenju poletno turistično sezono ocenjujejo kot zelo dobro, pravi Franci Lenart, direktor Zavoda za turizem Šaleške doline. “V poletnih mesecih smo v Šaleški dolini zabeležili 15.000 prihodov turistov in skoraj 48.000 prenočitev. Število prihodov je približno enako kot lani, število prenočitev pa se je nekoliko zmanjšalo. Ocenjujemo, da je vzrok povečan obisk poslovnih gostov iz Kitajske v letu 2018,” pove sogovornik in namiguje na takratni prevzem Gorenja. Kar dve tretjini gostov so obiskovalci Term Topolšica in okolice, tretjina pa jih obišče Velenje z okolico.

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR: VECER.COMAVTORICA: Asja Lednik – FOTO:ARHIV