ZDRAVJE

Kapljice za oči pri očesnih alergijah

Pri različnih alergijskih reakcijah, med njimi je najpogostejši alergijski rinitis, se pojavijo (tudi) očesni simptomi. Zaznamo jih lahko kot pordele oči, pekoč občutek, srbenje in solzenje oči. Očesne simptome, ki so posledica alergijske reakcije, strokovno imenujemo alergijski konjunktivitis. Izogibanje alergenu je načeloma najuspešnejša rešitev, ki pa praviloma običajno ni (povsem) izvedljiva. Zato si skušamo pomagati na različne načine, eden izmed njih je uporaba kapljic za oči. Te lahko vsebujejo eno spojino oziroma učinkovino ali kombinacijo teh.

  • Umetne solze

Očesni lubrikanti (umetne solze) so najpogosteje v obliki kapljic ali gela in pomagajo tako, da izpirajo alergene iz oči in lajšajo občutek suhih oči. K pojavu suhih oči lahko prispevajo tudi nekateri antihistaminiki, ki jih zaužijemo npr. v obliki tablet ali sirupov. Najpogostejša neželena učinka sta manjše draženje oči in začasno zamegljen vid. Uporabljamo jih lahko večkrat dnevno, na primer vsaj 2- do 3-krat, lahko pa tudi 5-krat ali več. Če je potrebno pogostejše odmerjanje, recimo vsaj 4-krat dnevno, je priporočljivo uporabljati tiste, ki ne vsebujejo konzervansov.

  • Antihistaminiki

Očesni antihistaminiki preprečujejo sproščanje histamina in s tem zmanjšajo srbenje oči. Pogosti neželeni učinki so glavobol, pekoč ali dražeč občutek v očeh ter začasna zamegljenost vida. Običajno jih odmerjamo 2- do 3-krat dnevno.

  • Dekongestivi

Očesni dekongestivi zožijo krvne žile v očesu in s tem zmanjšajo pordelost oči. Pogosti neželeni učinki zajemajo razširjene zenice ter pekoč ali dražeč občutek v očeh. Običajno jih odmerjamo 2- do 3-krat dnevno. Brez predhodnega posveta s farmacevtom ali zdravnikom naj jih ne uporabljajo bolniki s sladkorno boleznijo, boleznimi srca, hipertenzijo (povišan krvni tlak) ali boleznijo ščitnice.

 

Učinek kapljic za oči opazimo že v nekaj minutah po uporabi. Opisane spojine najdemo tudi v zdravilih brez recepta. Čeprav so primerne za samozdravljenje, posameznikom z glavkomom, degeneracijo rumene pege ali drugimi očesnimi boleznimi pred uporabo zdravila v obliki kapljic za oči (predvsem z dekongestivi) priporočamo posvet z zdravnikom. Na splošno priporočamo, da prenehate uporabljati zdravila in se posvetujete z zdravnikom, če se pojavijo bolečine v očeh, gostejši izcedek, spremembe vida ali občutljivost za svetlobo.

 

Pravilna uporaba kapljic za oči

Pred odmerjanjem kapljic za oči si je treba umiti roke in odstraniti kontaktne leče, če jih uporabljamo. Pogledati moramo navzgor, spustiti spodnjo veko, da se naredi žepek, in odmeriti priporočeno število kapljic v oko. Običajni enkratni odmerek sta 1 do 2 kapljici. Potem zapremo oko in nežno pritisnemo prst na solzni kanal za eno minuto, kar je še posebej potrebno, če uporabljamo kapljice, ki vsebujejo zdravilno učinkovino, na primer dekongestiv ali antihistaminik. S tem ukrepom zmanjšamo sistemsko absorpcijo, kar lahko zmanjša obseg sistemskih neželenih učinkov in poveča lokalno delovanje. Izogibati se moramo dotikanju konice vsebnika z očmi, vekami ali katere koli druge površine, saj bi to lahko kontaminiralo preostalo vsebino. Pri odmerjanju moramo upoštevati navodila proizvajalca in ne odmerjamo v večjih odmerkih ali dlje časa, kot je priporočeno. To je še posebno pomembno v primeru uporabe tistih kapljic, ki vsebujejo dekongestiv. Predolga uporaba namreč lahko povzroči povratno hiperemijo (oteklost in pordelost oči). Kadar uporabljamo več različnih kapljic, moramo med odmerjanjem narediti vsaj 5-minutni presledek.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.