SLOVENIJAZANIMIVOSTI

Previdno pri spletnih plačilih z debetno kartico – nastavite si limit

Plačevanje na spletu z debetno kartico je priročna možnost, ki lahko odpravi vse druge plačilne kartice in z njimi povezane stroške, a skriva tudi nevarnosti. Vse spletne nakupovalce opozarjamo: preverite svoje limite za spletna plačila, ne le na debetni, temveč na vseh plačilnih karticah, ki jih uporabljate na spletu. Omejitev porabe je namreč tudi omejitev morebitne zlorabe.

Kreditna oziroma kartica z odloženim plačilom

V preteklosti smo na spletu največ plačevali s kreditno oziroma kartico z odloženim plačilom. Njena glavna značilnost je, da lahko sredstva porabljate le v okviru limita, ki je dogovorjen z banko, nato pa porabljeni znesek naslednji mesec poravnate.

Kartica torej omogoča odlog plačila za en mesec. Limit, dogovorjen z banko, predstavlja zgornjo mejo porabe, obenem omejuje tudi znesek pri morebitni spletni zlorabi. Je ključna značilnost kreditne kartice in njen nujen element – vsaka ima določen limit mesečne porabe. 

Debetna kartica

Debetna kartica je osnovna kartica bančnega računa in je nanj neposredno vezana. Z njo dvigujete denar na bankomatu in kupujete na prodajnih mestih, zadnja leta jo lahko uporabljate tudi za spletna plačila. Poraba se zabeleži takoj, stanje na računu se ustrezno zniža.

Osnovna omejitev za plačila z debetno kartico je stanje na računu – kolikor denarja imate, toliko ga lahko porabite.

Če je limit pri kreditni kartici od sto do nekaj tisoč evrov, pa je pri plačilih z debetno kartico v osnovi neomejen. To so lahko tudi vaši življenjski prihranki, če jih imate kar na svojem osebnem računu.

Več denarja kot imate na osebnem računu, bolj pomembno je, da nastavite omejitve porabe, zase in predvsem za spletne prevarante.

Uporaba debetne kartice za spletna plačila torej kliče po nastavitvi ustreznih limitov, ki omejujejo ne le lastno porabo, temveč tudi in predvsem morebitne spletne zlorabe.

Za spletna plačila je sicer dobra izbira tudi predplačniška kartica. Nanjo naložite sredstva in opravljate spletne nakupe ter druga plačila. Znesek, ki ste ga naložili na kartico, je obenem omejitev vaše porabe in omejitev za spletne prevarante.

Posledice spletnih zlorab

Vzemimo za primer Tanjo in Martina, oba imata na svojem osebnem računu 5000 evrov. Oba za spletna plačila uporabljata debetno kartico, s tem sta se izognila plačilu članarine za kartico z odloženim plačilom.

Tanja je pri svoji banki preverila, kakšne varnostne ukrepe omogočajo in svojo porabo omejila na 500 evrov na dan. Martin se z varnostjo ni ukvarjal, limita ni ne preveril ne nastavil. 

Oba postaneta žrtvi spletne zlorabe. Prevaranti z njunih računov poskušajo odtujiti toliko sredstev, kot je le mogoče. Pri Tanji se znesek ustavi pri 500 evrih, saj je to njen dnevni limit za spletna plačila. Martin ima manj sreče, prevaranti z njegovega računa postrgajo ves denar, škode je za 5000 evrov.

Se torej splača preveriti in nastaviti dnevni limit za spletna plačila? Vsekakor.

Limit na kartici ni limit na osebnem računu
Tudi dovoljenemu negativnemu stanju na osebnem računu rečemo limit. Beseda limit pomeni omejitev in je uporabljena pri različnih bančnih produktih. Limit na osebnem računu pomeni, da lahko za dogovorjeni znesek “greste v minus”, medtem ko limit na kartici pomeni omejitev zneska plačil v določenem obdobju, recimo v enem dnevu. 

Poznate svoj limit za spletna plačila z debetno kartico?

Nastavitev limita je za omejevanje zneskov spletnih zlorab ključna. Ali veste, ali vaša banka ponuja to možnost? Ste preverili, ali je limit za spletna plačila z vašo debetno kartico že nastavljen? Ali veste, kakšen je ta znesek?

Če ste na vprašanja odgovorili z da, potem ste poskrbeli za večjo varnost spletnih plačil. Če je odgovor ne, se obrnite na svojo banko, preverite možnosti in izberite limit, ki vam ustreza.

Ne pretiravajte z zneski

Če le občasno opravite večji spletni nakup, raje takrat začasno povišajte limit. Razmislite o višini spletnih nakupov in limit nastavite tako, da boste nakupe lahko opravljali, obenem pa prevelikih zneskov ne boste po nepotrebnem izpostavljali spletnim prevarantom.

Kaj omogočajo banke?

Pri bankah in hranilnicah smo preverili, ali omogočajo nastavitve različnih limitov za spletna plačila z debetnimi karticami.

K raziskavi nas je spodbudila spletna prevara, ko so spletni prevaranti potrošniku v manj kot uri in v več kot 30 transakcijah z računa pobrali vsa sredstva. Nastala škoda je znašala 3800 evrov.

Potrošniku smo takrat med drugim svetovali, da pri banki preveri, kakšen je njegov dnevni limit za spletna plačila z debetno kartico. Odgovor banke nas je presenetil: nastavitev tovrstnega limita ni mogoča. Zato smo se odločili stanje preveriti pri vseh bankah.

Odgovore smo prejeli od vseh bank in hranilnic. Debetne kartice povsod omogočajo spletno plačevanje. Izkazalo pa se je, da vse banke razen ene omogočajo nastavitve dnevnih limitov za spletna plačila z debetno kartico.

Addiko Bank

V Addiko Bank omogočajo izbiro prednastavljenih kombinacij dnevnih limitov (v kombinaciji z limiti za dvige na bankomatu in plačila na prodajnih mestih).

Sparkasse

Pri Sparkasse lahko komitenti izberejo kombinacijo višine limita za dnevni dvig gotovine na bankomatih in skupni dnevni limit za plačila.

SKB

Prednastavljene možnosti omogočajo tudi pri SKB, kjer so navedli še dodatne varnostne nastavitve (začasna blokada kartice, vklop/izklop nakupovanja po spletu, vklop/izklop kupovanja zunaj Slovenije, vkop/izklop dvigov na bankomatih) in dodali, da je prednastavljena vrednost za vse debetne kartice Visa na najnižjem možnem limitu.

Intesa Sanapolo Bank

Intesa Sanapolo Bank poleg maksimalnega dnevnega zneska spletnih plačil omogoča tudi nastavitev maksimalnega števila plačil, kar je prav tako dobrodošlo, saj prevaranti pogosto izvedejo več transakcij manjših vrednosti. Tako bi se lahko pri spletni zlorabi debetne kartice transakcije ustavile prej, na primer po petih transakcijah, odvisno od nastavljenega zneska in števila transakcij. 

NLB – edina banka, ki za zdaj ne omogoča nastavitve limita 

Edina banka, ki za zdaj ne omogoča nastavitve limita za spletna plačila z debetno kartico, je NLB. Uporabnikom omogočajo, da kartico začasno zaklenejo za spletne nakupe, plačila v tujini in za dvige na bankomatu, dodali so, da je njihov kontaktni center uporabnikom na voljo 24/7.

Druge banke

Druge banke prav tako omogočajo nastavitve dnevnih limitov, iz Primorske hranilnice Vipava so sporočili, da je limit enoten in znaša 2000 evrov.

Kako urediti spremembo limitov kartične porabe?

Spremembo limitov kartične porabe lahko uredite v spletni ali mobilni banki, prek kontaktnih centrov ali v poslovalnicah, odvisno od banke.

Nekatere spremembo limita zaračunajo, a še enkrat poudarjamo, da je bolj smiselno limit začasno povišati takrat, ko želite plačati višji znesek, kot imeti ves čas nastavljen visok znesek limita.

Tudi če to pomeni plačilo nadomestila banki za spremembo – strošek je zagotovo nižji, kot če boste z visoko nastavljenim limitom postali žrtev spletne zlorabe.

Spletna varnost naj bo v ospredju

Število spletnih zlorab narašča, zato morajo tako ponudniki plačilnih storitev kot tudi uporabniki narediti vse, kar je v njihovi moči, da jih preprečijo. Še večja škoda kot pri zlorabi plačilnih kartic nastane v primeru vdora v spletno banko, kjer tudi nastavljeni limiti ne pomagajo.

Prevaranti imajo dostop do vseh vaših sredstev, tudi tistih na varčevalnih računih in celo na povezanih računih, če ste pooblaščeni za upravljanje bančnega računa nekoga drugega. 

Banke torej večinoma ponujajo možnost nastavitve dnevnih limitov za spletna plačila z debetno kartico. Le ena te možnosti ne omogoča, žal je to naša največja banka z velikim številom komitentov.

Komitenti NLB, razmislite, ali je smiselno, da debetno kartico za spletna plačila zaklenete in jo začasno odklenete le, ko želite opraviti spletno plačilo.

Komitenti drugih bank pa preverite trenutne limite dnevne porabe in jih po potrebi zmanjšajte. To spletnih zlorab sicer ne bo preprečilo, jih bo pa omejilo.

Alternativa je, da debetno kartico, ki je vezana neposredno na vaš bančni račun, popolnoma onemogočite za spletna plačila.

V ta namen lahko uporabljate drugo kartico (kreditno ali predplačniško) ali celo ločen (brezplačen) račun, na primer pri eni od tujih spletnih bank, kot sta N26 ali Revolut. Možnosti so, le raziskati jih je treba in izkoristiti. Ko pride do zlorabe, je namreč že prepozno.

Avtorica: Alina Meško

 

 

vir: zps.si