Kdo mora zakonsko dostaviti poštno pošiljko na dom?

Kot piše ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE:

“Večkrat naročim dostavo paketa na dom, a jih nekatere dostavne službe ne želijo dostaviti na dom, ampak jih pustijo kar na bližnjem bencinskem servisu, na primer. Ali je to dopustno?”

Dolžnost dostave na dom zavezuje le tisto podjetje, ki je izvajalec univerzalne poštne storitve, to je Pošta Slovenije. V univerzalno storitev spadajo sprejem, usmerjanje, prevoz in dostava poštnih pošiljk do mase dva kilograma, poštnih paketov do mase deset kilogramov, storitev priporočene in vrednostne poštne pošiljke ter prenos poštnih pošiljk za slepe in slabovidne. Pošta Slovenije mora univerzalno storitev izvajati na celotnem ozemlju Republike Slovenije, in sicer najmanj pet delovnih dni na teden najmanj en sprejem in eno dostavo na dan na dom.

Drugi izvajalci poštnih storitev niso zavezani k takemu obsegu poštne storitve, vendar pa morajo izpolniti pogodbeno dogovorjeno obveznost oziroma pri dostavi pošiljk ravnati v skladu s svojimi splošnimi pogoji poslovanja. Če jih kršijo, lahko potrošnik pri izvajalcu poštne storitve v roku 30 dni vloži ugovor.

 

VIR:ZPS.SIAVTOR: Tea Žnidaršič – FOTO: ZPS.SI