SLOVENIJASVET

Krafft 2024: Zmagovalci svetovnih filmskih festivalov prihajajo v Kranj

Na četrtem Kranjskem igralskem filmskem festivalu si bodo gledalci premierno ogledali težkokategorne nagrajence največjih festivalov

Kranj – Znan je tekmovalni program Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft, ki bo letos potekal med 15. in 22. junijem. Med filmi so nekateri najodmevnejši dosežki svetovne filmske produkcije: od režijskega prvenca igralke Paole Cortellesi, ki je v italijanskih kinih premagal Barbie, do pretresljive zgodbe o palestinskem učitelju, ki ga igra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri.

 

Teme, ki so razklale Italijo

Tekmovalni program sestavljajo kar trije italijanski filmi, ki se ukvarjajo s temami, ki trenutno polarizirajo italijansko družbo. Jaz, kapitan je pretresljiva in navdihujoča zgodba o poti dveh mladih senegalskih migrantov, ki se čez puščavo in morje odpravita iskat boljše življenje v Evropo. Režiserju Metteu Garroneju je prinesla nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film. Ognjemet ljubezni je po resničnih dogodkih posneta zgodba o homoseksualnih najstnikih, ki sta zaradi svoje ljubezni l. 1982 tarča nasilja konzervativne sicilijanske družbe. Premierno bo v Sloveniji prikazan tudi črno-beli prvenec režiserke Paole Cortellesi C’è ancora domani (There’s Still Tomorrow), ki je v Italiji po gledanosti premagal oba lanska hita, filma Barbie in Oppenheimer. Dovršeno mojstrovino o vlogi ženske v italijanski družbi – z debitantsko režiserko v glavni vlogi – si je zgolj v domovini  ogledalo več kot štiri milijone gledalcev.

 

Komu verjeti?

“Komu verjeti?” se sprašuje filmska ekipa, ko glavna igralka soigralca obtoži posilstva, v prodorni mehiški drami Bad Actor, ki je postavljena v čas po gibanju #MeToo. O pravici se sprašuje tudi surova in napeta sodna drama The Goldman Case (Le procès Goldman), kronika sojenja Pierru Goldmanu, francoskemu levičarskemu revolucionarju l. 1975. Proces, ki je veljal za sojenje stoletja, je razdelil celotno državo in povečal prepad med konzervativnimi in levičarskimi intelektualci. Dve plati zgodovine obravnava tudi Explanation for Everything (Magyarázat mindenre), v katerem na plano privrejo napetosti polarizirane madžarske družbe. Komaj 19-letni študent igre Gáspár Adonyi-Walsh vrhunsko upodobi Abela, srednješolca, katerega maturitetni izpit iz zgodovine se spremeni v nacionalni škandal. Film je na filmskem festivalu v Chicagu požel nagradi za najboljši film in najboljši scenarij.

 

Temna plat sreče

Drama Animal opozarja, da za pijanimi, razuzdanimi počitnicami v grških letoviščih stojijo ljudje s temačnimi zgodbami. “Ti naročiš, jaz plešem,” pove Kalia, poklicna animatorka v enem od hotelskih kompleksov. Igralka Dimitra Vlagopoulou je za vlogo Kalie prejela nagrado za najboljšo igro filmskega festivala Locarno. Srhljiv razkroj navidezne sreče pa tematizira tudi družinski triler Just the Two of Us (L’Amour et les forêts). V njem spremljamo Blanche, ki misli, da je v Gregu našla pravega, a se postopoma znajde ujeta v primežu globoko posesivnega in nevarnega moškega. Glavna igralca Virginie Efira in Melvil Poupaud sta bila nominirana za cezarja za najboljšo žensko in moško glavno vlogo.

 

Pretresljiva dramatizacija življenja v Bližnjem vzhodu

Tekmovalni izbor zaključujeta filma, ki se ne izogibata napetostim, s katerimi se trenutno spopada Bližnji vzhod. Iranska ljubezenska zgodba My Favourite Cake (Keyke mahboobe man), je bila med letošnjimi nominiranci za zlatega medveda na Berlinalu. Ko 70-letna Mahin, ki živi sama v Teheranu, svoje srce odpre novi ljubezni, se naključno srečanje hitro razvije v nepredvidljiv večer. Dramo The Teacher je kritiški portal The Hollywood Reporter opisal kot “pretresljivo dramatizacijo življenja v okupirani Palestini,”. V glavni vlogi blesti lanski prejemnik Krafftove nagrade zlato jabolko za posebne igralske dosežke, palestinski igralec Saleh Bakri, tokrat v vlogi učitelja, ki mora uskladiti svojo zavezanost političnemu uporu s čustveno podporo svojemu učencu in z romantičnim razmerjem z britansko prostovoljko.

 

Predselektor tekmovalnega dela festivala je bil tudi letos slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek. Končni izbor tekmovalnih filmov pa je opravil glavni selektor, uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli, ki je slovenskemu občinstvu znan po vlogah v serijah Ne izpusti me, Svojeglava ljubezen, Ljubezenska past in Oče. 

Glavni selektor, uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli

Vseh deset tekmovalnih filmov je vključenih v poseben abonmajski paket, ki v predprodaji do 27. 5. stane le 19 evrov. Vstopnice in podrobne opise filmov lahko gledalci že najdejo na https://krafft.si/.

* Ker bodo večina filmov v tekmovalnem programu v Sloveniji predvajana prvič in še čakamo na uradne prevode, njihove naslove navajamo v tujem jeziku.

 

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Festival finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije. Partnerja festivala sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in Zavod Carnica.