Martinovanje 2022 – topla jesen in obetavna ter kvalitetna letina!

Martinovanje 2022 v petek 11. novembra – kakšne bodo cene?

Martinovanje 2022 bo letos potekalo v petek, 11. novembra. Zaradi tople in lepe jeseni bo letina 2022 obetavna in kvalitetna! Bo zaradi visoke inflacije moral slovenski potrošnik letos za martinovanje 2022 seči globje v žep?

Martinovanje 2022 – navkljub suši obljubljajo kvalitetno letino?

Letošnja poletna suša in vročina sta globoko prizadeli letošnjo trgatev. Vendar je za martinovanje 2022 bila veliko bolj spodbudna izredno topla in dolga jesen. Na splošno pa je bilo pridelka manj in tudi grozdje je bilo manjše. A kljub vsemu bo pridelek za martinovanje 2022 po poročanju bolj kvaliteten. Mediji že poročajo o napovedih izredno dobre kvalitete cvička ter o visoki alkoholni stopnji vin, ki bodo bogata in polna.

Martinovanje 2022 in stanje pridelave vina za Slovenijo v številkah

Navkljub slabšim napovedim glede letine, je pridelava vina v zadnjih petih letinah bila dobra. V povprečju je po SURS-ovih podatkih v zadnjih petih letih v Sloveniji bilo proizvedeno 727.780 hektolitrov vina. To je v povprečju zadoščalo za 94,9 % stopnjo samooskrbe. Za letošnjo trgatev vinogradniki poročajo o pridelanih 78.000 tonah grozdja. To je sicer za 7 odstotkov manj kot lani.

Martinovanje 2022 – več bo belega vina, manj takšnega z zaščiteno označbo porekla

Od skupne proizvodnje je rasel delež proizvodnje belega vina v zadnjih petih letih in je v povprečju znašal 67,8 % celotne proizvodnje. V tem obdobju je padal prispevek vin z zaščiteno označbo porekla. Ta je v zadnjih letih znašal 466.600 hektolitrov oz. 64,8% celotne letne proizvodnje. Proizvodnja vin je tudi globalno gledano zadnja leta padala. Svetovna letina 2021 je bila za 4 % manjša od, že tako manjše, letine 2020. Lani je proizvodnja med vsemi največjimi državami-proizvajalkami tako upadla, da se je celo premešalo zaporedje največjih proizvajalk. Francija je tako padla na tretje mesto, takoj za Italijo in Španijo. Južna polovica sveta pa je videla porast proizvodnje v letu 2021 – za celih 19 %.

Martinovanje 2022

Vendar pri tem ne misliti da bo martinovanje 2022 ogroženo, ali da boste nujno morali globje seči v denarnico zaradi manjše količine vina, ki ostaja na razpolago. Navkljub rastoči inflaciji, je z vidika pridelka, razpoložljiva količina zadovoljiva! Potrošnja v korona-letih je dejansko v globalno stagnirala. Vendar gre pri določitvi cene steklenice pričakovati tudi proizvajalčevo upoštevanje višjih stroškov goriva in energentov ter nenazadnje tudi inflacijska pričakovanja. Bo pa martinovanje 2022 vseeno nekoliko drugačno kot zadnji dve leti. Po ukrepih zaradi covida v zadnjih dveh letih, bodo številna slovenska mesta ponovno organizirala številne prireditve ob prazniku vina.

 

VIR: DATA.SI