Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019(Adriatic Strike), Nazarje, Savinjska regija

Med 2. in 8. junijem 2019 bo v Republiki Sloveniji že osmo leto zapored Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (angl. Adriatic Strike 2019), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Na območju Kamniško-Savinjskih alp bodo glavne aktivnosti potekale na lokacijah Menine planine, Rovta pod Menino, Šmartna ob Dreti in tudi proti Ojstrici, Savinjska regija. Na določenih lokacijah je predvidena uporaba efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje, saj bodo proženi izključno v zato namenjenih zabojih. Predvidevamo, da se bo na teh lokacijah gibalo okrog 10 vojakov. Na območju Menine planine (Dom na Menini planini) bo nastanjena manjša skupina vojakov s tremi vozili.

Potekali bodo premiki vojaških vozil (terenska vozila, kamion), v manjšem obsegu. V tem času bodo zračni prostor nad Ojstrico in Menino planino preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali na večjih višinah in neposredno nad lokacijama ter med njima. Glavni zračni premiki sil se bodo izvajali s helikopterji iz Menine planine na Ojstrico in nazaj. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v dveh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00 ter od 14:00 do 17:00.

 

VIR:NAZARJE.SI