Na bolniško v času koronavirusa? Kot s.p. ali zaposleni? - savinjska.info

Na bolniško v času koronavirusa? Kot s.p. ali zaposleni?

Na bolniško iti v času koronavirusa lahko marsikomu poraja vprašanja o tem kako se ta postopek sploh izpelje!  Malo več kot pred mesecem dni ste lahko brali, kako se je spremenil postopek nastopa bolniškega staleža z uvedbo elektronskega bolniškega lista (e-Bol). Postopek odhoda na bolniško je olajšan za pacienta in tudi zdravnikom lahko omogoči oddajo bolniškega lista na daljavo, kar je posebej koristno v primeru kužne bolezni. Kaj vedeti o bolniškem listu v času koronavirusa?

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Pri podjetju Data smo strokovnjaki na pravnem in računovodskem področju – tudi v primeru, ko morate kot samostojni podjetnik FURS-u oddajati potrdila kot so eBOL!

Data d.o.o. je na trgu prisotna že skoraj 30 let in vse čas nudimo podjetnikom kar se da široko računovodsko storitev. Pri nas imamo pakete po okusu vsakega. Prepričajte se o naši ponudbi – pišite nam na data@data.si!

Zdravnik odloča in dodeljuje odhode na bolniško!

Zdravnik je še vedno tisti, ki odloča kdo in kdaj se lahko napoti na bolniško odsotnost. Osebni zdravnik je tisti, ki načeloma napoti bolno osebo k specialistu, predpiše zdravila na recept, vodi in zbira zdravstveno dokumentacijo in bolnega napotuje na obravnavo k imenovanemu zdravniku ZZZS. Osebni zdravnik v skladu z 80. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) tudi ugotavlja začasno nezmožnost za delo do 30 dni.

Daljšo odsotnost presoja in odobri komisija, ki jo imenuje ZZZS. V primeru določitve izolacije dodeli pravico odhoda na bolniško odsotnost lečeči zdravnik.


Tudi samostojni podjetnik (s.p.) se lahko odpravi na bolniško!

Tudi nekdo, ki ima status samostojnega podjetnika lahko koristi bolniško odsotnost. Tudi v tem primeru mu jo odreja zdravnik in tudi tu samostojnem zavezancu ni potrebno pošiljati več listin na urade kot je FURS. Samostojni zavezanci vložijo na ZZZS le vlogo za izplačilo nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer bodo navedli obdobje, za katerega želijo izplačilo in svoj transakcijski račun.

Še vedno velja, da je odhod na bolniško, ki je krajša od 30 delovnih dni v breme podjetnika. Po preteku tega časa pa mu prispevke krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Vsaka situacija je lahko krizna in čas bolezni ni nikakršna izjema!

Pri poslovanju v kritičnih situacijah Vam lahko pri poslovanju pomaga ugleden in strokoven računovodski servis. Pri podjetju Data d.o.o. Vam nudimo pakete, ki vključujejo podporo in svetovanje. Deležni ste tudi ugodnosti ko potrebujete svetovanje pravnika ali davčnega strokovnjaka.

 

VIR: DATA.SI(DATA D.O.O.)AVTOR: FOTO: PIXABAY