fbpx

Najnižje nadomestilo za primer brezposelnosti se bo zvišalo

Kot piše ZURNAL24.SI , se bo najnižje nadomestilo za primer brezposelnosti zvišalo. Zdaj znaša 350 evrov bruto oziroma 275 evrov neto, po novem pa bo 530 evrov bruto oziroma 392 evrov neto.

“To je anomalija, da je bilo nadomestilo za tiste, ki so delali, pa izgubili službo, nižje kot denarna socialna pomoč,” je pojasnila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer.

Tako nizko nadomestilo, ki se ni spreminjalo od leta 2011, sicer prejema malo ljudi, le okrog tristo. Zaradi zvišanja bo treba zagotoviti dodatne tri milijone evrov.

Sprememba zaradi zlorab, ki so se dogajale v šolah

Bo pa težje pridobiti nadomestilo. Zdaj je bilo za pridobitev pravice do nadomestila dovolj devet mesecev dela, po novem pa bo zahtevanih 12 mesecev zavarovanja. Ministrica je pojasnila, da so se v praksi dogajale zlorabe predvsem v gradbeništvu in v izobraževanju, ko so delavca v zimski mrtvi sezoni odpustili in ga dali na zavod, na šolstvu pa so to naredili med poletnimi počitnicami.

Zaradi tega ukrepa je ocenjeni prihranek 11 milijonov evrov.

Pred upokojitvijo nič več za dve leti na zavod

Zmanjšuje se tudi možnost zlorabe, ko je šel delavec dve leti pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev na zavod, na tako imenovano čakanje.

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

VIR:ZURNAL24.SIAVTOR:Janez ZalaznikFOTO:PIXABAY(simbolična fotografija)