ZDRAVJE

Nosni glukokortikoidi pri alergijskem rinitisu

Simptomi alergijskega rinitisa se pojavijo razmeroma hitro po izpostavitvi alergenu, od katerih so najpogostejši pelodi rastlin, pršice, dlaka hišnih ljubljenčkov in plesni. Za alergijski rinitis so značilni voden izcedek iz nosu, draženje in srbenje nosu, kihanje, nos se lahko maši. Pogosti so tudi očesni simptomi, kot so rdečina, srbenje in občutek peska v očeh. Bolniki z alergijskim rinitisom imajo lahko tudi oralni alergijski sindrom (srbečica v ustih ob zaužitju hrane rastlinskega izvora).

V primeru suma na alergijski rinitis, ko diagnoza še ni potrjena, priporočamo obisk pri zdravniku. Drugače pa imamo v lekarni na voljo različna zdravila za samozdravljenje alergijskega rinitisa in še več zdravil, ki se dobijo na zdravniški recept. Samozdravljenje alergijskega rinitisa je načeloma primerno ob potrjeni zdravniški diagnozi in občasno prisotnih blagih do zmernih simptomih, ki so izraženi manj kot štiri dni na teden in trajajo manj kot štiri tedne. Blaga do zmerna izraženost simptomov opredeljuje simptome, ki le minimalno vplivajo na vsakdanje življenje, omogočajo spanec, ne motijo dnevnih dejavnosti in ne vplivajo na službene ali šolske obveznosti. Če so simptomi moteči, je smiselna obravnava pri izbranem družinskem zdravniku.

Omenili smo, da imamo v lekarnah na voljo več zdravil z različnim delovanjem za namen (samo)zdravljenja alergijskega rinitisa. Eno izmed zdravil so glukokortikoidi v obliki nosnih pršil. Ti imajo močno protivnetno delovanje, učinkovito blažijo simptome alergijskega rinitisa, kot so kihanje, srbenje, izcedek iz nosu in zamašenost, in ugodno vplivajo tudi na voh, lahko pa blažijo tudi očesne simptome. Klinične raziskave potrjujejo uspešnejše obvladovanje simptomov, kot sta voden izcedek iz nosu in srbenje nosu, v primerjavi z lokalno ali sistemsko delujočimi antihistaminiki.

Našteli smo nekatere pozitivne lastnosti, kot je širok spekter delovanja, saj blažijo različne simptome alergijskega rinitisa in so najučinkovitejše zdravilo za zdravljenje alergijskega rinitisa. Ob tem je treba navesti tudi pomanjkljivosti. Ena izmed teh je zakasnjen nastop delovanja pri lokalni nosni uporabi glukokortikoidov. Učinek sicer opazimo že v nekaj urah, a optimalni učinek pričakujemo šele nekje od tedna dni do dveh tednov po začetku uporabe. Iz napisanega sledi, da niso najprimernejši za občasen alergijski rinitis. Lahko jih sicer uporabljamo po potrebi, vendar so bistveno učinkovitejši pri redni uporabi.

Nosni glukokortikoidi imajo tudi profilaktični učinek, če se začnejo uporabljati pred začetkom sezone cvetnega prahu. To seveda pride v poštev v primeru potrjene diagnoze in poznavanja vzroka alergijskega rinitisa.

Med pričakovane lokalne neželene učinke prištevamo suho nosno sluznico, draženje in krvavitev iz nosu (epistaksa). Pojavnost epistakse zmanjšamo s pravilno uporabo pršilnika: med vdihovanjem pršilo držimo tako, da gre nasprotna roka v nasprotno nosnico (npr. z revo roko v desno nosnico), s tem se nosni nastavek obrne proč od pregrade na sredini nosu, ki je najobčutljivejša za pojav krvavitev. Za optimalen učinek je pomembno, da nos pred uporabo pršila izperemo s fiziološko raztopino, med uporabo normalno mirno vdihnemo in si po uporabi še eno uro ne čistimo nosu. Pojav perforacije (predrtje) nosnega pretina, ki je sicer opisan v literaturi, je malo verjeten.

Nosni glukokortikoidi so v različnih zdravilih, tako na recept kot brez recepta. Za samozdravljenje (torej brez recepta) je na voljo zdravilo za odrasle (starejše od 18 let).

Na splošno velja, da za samozdravljenje ni primerna zmerna do huda persistentna (vztrajajoča) oblika alergijskega rinitisa, pa tudi nekatere druge okoliščine. To so:

  • zmerno hudi do hudi simptomi (moten spanec, omejitev dnevnih dejavnosti, športne dejavnosti ali prostega časa, omejitev službenih ali šolskih dejavnosti, zelo moteči simptomi),
  • simptomi nakazujejo neodkrito ali nenadzorovano astmo (piskanje v pljučih, pomanjkanje sape),
  • otroci, mlajši od 12 let,
  • nosečnost ali dojenje.

Farmacevtski strokovni delavec v lekarni vam lahko pomaga tako pri izbiri najustreznejšega zdravila kot prikazu njegove pravilne uporabe.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.
 
vir: pomurske-lekarne.si