Odbojkarji prihodnje leto v kvalifikacijah za OI 2024

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo med 30. septembrom in 8. oktobrom prihodnje leto igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2024 v Parizu, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije. Slovenci so si nastop v kvalifikacijah, v katerih se bo za OI pomerilo 24 reprezentanc, zagotovili z devetim mestom na svetovni lestvici.
Poleg Slovenije bo v kvalifikacijah še 23 najboljših reprezentanc v mednarodni razvrstiti lestvice FIVB. Izjema je Francija, ki je kot gostiteljica na OI že uvrščena.

Reprezentance, ki se bodo v kvalifikacijah potegovale za nastop na OI so tako še Poljska, Italija, Brazilija, ZDA, Japonska, Argentina, Iran, Srbija, Kuba, Nizozemska, Turčija, Kanada, Ukrajina, Nemčija, Mehika, Tunizija, Egipt, Belgija, Češka, Bolgarija, Finska, Katar in Rusija. Če Rusija zaradi invazije nad Ukrajino v kvalifikacijah ne bo smela nastopiti, jo bo zamenjala Kitajska, 26. reprezentanca lestvice.

Kvalifikacije se bodo odvijale v okviru treh turnirjev z osmimi reprezentancami. Tri države organizatorice turnirjev bodo igrale kot prvopostavljene ekipe, ostale pa bodo na turnirjih razvrščene po sistemu “serpentine” glede na njihovo mesto na lestvici FIVB. Iz vsake skupine bosta na OI napredovali najboljši dve reprezentanci.

Preostalih pet držav, ki se bodo uvrstile na OI, bo znanih na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici junija 2024. Prednost bodo imele reprezentance s celin, katerih države si nastopa na olimpijskem turnirju še ne bodo zagotovile.

Kvalifikacije se bodo začele 30. septembra prihodnje leto. Za olimpijsko zlato pa se bo v Parizu med 26. julijem in 11. avgustom 2024 borilo 12 reprezentanc.