Z naraščanjem cen, raste tudi povpraševanje po hrani za hišne ljubljenčke

Eden najstabilnejših segmentov spletne trgovine, ki je odporen na sezonske oscilacije in brez značilnih padcev, je kategorija hrane za hišne ljubljenčke. Ponudba izdelkov hrane za mačke in pse že dlje časa dobro kotira v svetu spletnega poslovanja, to dokazujejo tudi novi podatki platforme za primerjalno spletno nakupovanje Ceneje.si, ki je del skupine Heureka. V primerjavi z letom poprej je namreč povpraševanje v kategoriji hrane za pse naraslo za 14 %, v kategoriji izdelkov prehrane za mačke pa kar za 65 %! Kljub podražitvam izdelkov, potrošniki ostajajo zvesti svojim priljubljenim blagovnim znamkam, najpogosteje pa se odločajo za večja pakiranja kot pretekla leta.   

 

“Lastniki psov in mačk hrano zanje kupujejo na spletu tudi med pandemijo, pričakujemo pa tudi, da se bo trend nadaljeval. Letos smo občutno rast povpraševanja po hrani za hišne živali zaznali na vseh tržiščih skupine Heureka. Kljub dejstvu, da se je hrana za pse podražila za 7 % na letni ravni, opažamo, da potrošniki niso začeli kupovati cenejših izdelkov. Nasprotno, ostali so zvesti velikim znamkam in se odločali za večja količinska pakiranja. Na drugi strani se zmanjšuje povpraševanje v kategorijah kot so povodci (-7 %), transporterji (- 13 %) in pasje ute (- 9 %). Skratka, če že na čem skušamo prihraniti, ko gre za skrb za naše hišne ljubljenčke – to vsekakor ni hrana in slastni dodatki,” dodaja Michal Buzek, vodja analitike v Heureka Group.“

 

Najbolj iskane blagovne znamke pasje hrane na Ceneje.si so bile v letošnjem letu: ROYAL CANIN, BRIT, N&D, ACANA in MONGE, pri čemer so potrošniki povpraševali po večjih, približno 12-kilogramskih paketih, povprečna cena nakupa pasje hrane je znašala 56,5 evra. Mačjeljubci pa so ostali pri TOP znamkah mačje hrane: FELIX, ROYAL CANIN, WHISKAS, N&D in FARMINA in večjih pakiranjih, za katera so v povprečju odšteli 25,3 evra. 

 

Vse večji hit je akvaristika 

 

Vsako leto zanimanje za akvaristiko raste, tako kažejo podatki Ceneje.si, kjer smo zaznali kar 138-odstotno rast pri povpraševanju po akvarijih v primerjavi z letom 2021.

 

“Kategorije tetaristike in akvaristike so v tem letu na ravni skupine zabeležile rast, ki je znašala več kot 200 % glede na enako obdobje lani. Temu trendu botruje tudi vse večje število specializiranih spletnih trgovin,” pojasnjuje Micjal Buzak in dodaja: “Omeniti je treba tudi kategorije na drugi strani spektra, to so blagovni segmenti, v katerih smo zaznali upad povpraševanja, kot je oprema za oskrbo ribnikov – ti so namreč zabeležili 26-odstotni letni padec.”

 

VIR: CENEJE.SI