Osebno dopolnilno delo je lahko preveritev vaše podjetniške ideje - savinjska.info

Osebno dopolnilno delo je lahko preveritev vaše podjetniške ideje

Osebno dopolnilno delo je lahko odlična odskočna deska za vstop v podjetništvo. Osebno dopolnilno delo vam lahko odpre vrta na trg in z njim preverite, ali kupce zanima izdelek ali storitev, ki ga/jo imate namen prodajati na trgu. Kakšne so posebnosti?

Osebno dopolnilno delo ni podjetje

Osebno dopolnilno delo sodi v zakonodajo v okviru Zakona o preprečevanju in zaposlovanju na črno (ZPDZC-1). Z osebnim dopolnilnim delom naj bi vlada zmanjšala sivo ekonomijo v Sloveniji. Kdo vse lahko opravlja osebno dopolnilno delo in katere stvari se lahko opravljajo prek osebnega dopolnilnega dela, si preberite v našem članku.

Dela, ki se lahko izvajajo kot osebno dopolnilno delo

Obstaja seznam del, ki se jih lahko opravlja kot osebno dopolnilno delo. Bodoči podjetnik, ki razmišlja, da bi vstopil v podjetništvo na način, da prijavi osebno dopolnilno delo, mora pred tem obvezno preveriti, ali je njegova podjetniška dejavnost zajeta na seznamu A del za osebno dopolnilno delo ali morda spada njegova aktivnost na seznam del B.

 

Če se z dejavnostjo ne najde na teh dveh sezamih, potem ne bo mogel računa izstaviti stranki kot izvajalec ODD, ampak se bo moral registrirati kot samostojni podjetnik.

Kakšen je postopek?

PRIMER:


Vaš hobi je že vrsto let izdelovanje novoletnih voščilnic. Razmišljate o odprtju s.p.-ja in opravljanju dejavnosti 90.030 Umetniško ustvarjanje. Cena vaše voščilnice je na primer 3 evre. Kakšne stroške boste imeli, če se odločite in registrirate s.p. za izdelavo in prodajo voščilnic? V mislih imejte stroške prispevkov za socialno zavarovanje, stroške računovodskega servisa, strošek vodenja poslovnega računa. Skupaj vam bo mesečno naneslo približno 470,00 evrov izdatkov. Izračunajte, koliko voščilnic bi morali narediti in prodati, da bi pokrili samo fiksne mesečne stroške podjetja. Verjetno boste kaj hitro ugotovili, da odprtje s.p-ja zaradi višine stroškov ni najbolj viabilno.

V tem primeru pokličite v podjetje DATA d.o.o. referente naše DATA točke SPOT Registracija in jih povprašate, ali obstaja ugodnejši način za prodajo vaših voščilnic. Prijazen referent vam bo pojasnil, da izdelava voščilnic sodi v točko 2 seznama B del, ki se jih lahko opravlja kot osebno dopolnilno delo. Z vpisom v AJPES evidenco izvajalcev osebnega dopolnilnega dela lahko izdajate račune za prodajo voščilnic neposredno stranki, podjetjem, prodajate prek spleta in na stojnici. Kako boste obdavčeni pri ODD, si obvezno preberite v tem članku.

Osebno dopolnilno delo je cenejše

Zaslužek izvajalca osebnega dopolnilnega dela je omejen in v obdobju šestih mesecev lahko zaslužite nekaj več kot tri tisoč evrov. Ko presežete ta znesek, se morate registrirati kot samostojni podjetnik. Ko se izbrišete iz AJPES-a kot izvajalec osebnega dopolnilnega dela, se lahko na DATA točki SPOT Registracija naročite na postopek registracije s.p-ja.

Prijazen referent vam bo pomagal z izbiro dejavnosti in vas vodil skozi celoten postopek. Začetki vaše podjetniške poti bodo veliko lažji, saj ste svoje izdelke ali storitve že preverili z osebnim dopolnilnim delom in na tak način pridobili prve stranke.

 

VIR: DATA.SI