PKP8 v pripravi: katere oblike pomoči lahko pričakujemo? - savinjska.info

PKP8 v pripravi: katere oblike pomoči lahko pričakujemo?

PKP8 se že pripravlja za sprejem na Vladi Republike Slovenije. Kot je napovedano, bo novi PKP8 najverjetneje vključeval podaljšanje ukrepa čakanja na delo od doma do konca aprila in prevzem dela bremena višanja minimalne plače na državo. Katere druge ukrepe lahko pričakujemo?

PKP8: vsi predlogi na enem mestu!

1. PKP8 bo prevzela del bremena dviga minimalne plače

Januar 2021 je presečen mesec za minimalno plačo, saj se mora ta glede na Zakon o minimalni plači iz leta 2018 izračunati na podlagi nove formule. Ta formula vključuje zahtevo, da nova minimalna plača za najmanj 20 in največ 40 % presega izračunane minimalne življenjske stroške. Ti se sicer izračunavajo na podlagi minimalnih življenjskih stroškov, izračunanih leta 2017, brez upoštevanja podražitev od takrat.

2. Podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in tudi subvencioniranja skrajšanega delovnega časa

Zaradi slabe epidemiološke slike za državo, ki posledično vztrajno potrjuje veljavnost Odloka o prepovedi obratovanja, naj bi se podaljšala ukrepa čakanja na delo doma in subvencioniranega skrajšanega delovnega časa. Samo v januarju se je za ta ukrep prijavilo več kot 11.000 delodajalcev za okoli 40.000 zaposlenih. PKP8 naj bi potencialno razširili nabor koristnikov teh ukrepov, in sicer naj bi veljal tudi za nosilce kmetijske dejavnosti.


3. Drugi predlogi iz novega PKP8

  • PKP7 je nudil vrsto solidarnostnih dodatkov za najranljivejše skupine prebivalstva. Eden od predlogov nnovega PKP8 pa predvideva tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za polnoletne dijake.
  • Eden od predlogov iz novega PKP8 naslavlja tudi podaljševanje izplačevanja univerzalnega mesečnega temeljnega dohodka za samostojne podjetnike ter delnega kritja fiksnih stroškov za podjetja.
  • Med predlogi novega PKP8 je tudi zahteva po uvedbi bona za športno rekreativne aktivnosti in kulturnega bona.
  • Eden od predlogov novega PKP8 je tudi izplačilo nadomestila za izpad prometa, ker naj bi bile izgube za čas, ko so nekatera podjetja na podlagi odloka že mesece zaprta, ogromne.

Pripravil: Rok Gros

SPOT 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

VIR: DATA.SI