Položnice za ogrevanje bodo letos občutno višje - savinjska.info

Položnice za ogrevanje bodo letos občutno višje

Letošnja ogrevalna sezona bo v nekaterih mestih z daljinskim sistemom na toploto ali sistemom oskrbe z zemeljskim plinom dražja. Podražitve so že doletele uporabnike v več mestih po Sloveniji.

“Višje cene energentov in emisijskih kuponov, katerim priča smo že vse letošnje leto, vplivajo tudi na višje stroške proizvodnje toplote. Če bodo stroški goriva v prihodnjih mesecih nižji, bo sledila uskladitev variabilnega dela cene navzdol,” so pojasnili v Energetiki Ljubljana. V sistemu daljinskega ogrevanja, ki je reguliran s strani Agencije za energijo, se je fiksni del cene toplote z avgustom zvišal za tri odstotke, variabilni del pa se bo s septembrom povišal za 17,6 odstotka. Medtem se je podražila dobava zemeljskega plina, z avgustom se je cena plina po rednem ceniku zvišala za 11 odstotkov. 

Od avgusta veljajo tudi višje cene za dobavo zemeljskega plina. “Nabavna cena zemeljskega plina se je v zadnjem obdobju zvišala za več kot 100 odstotkov, obenem pa smo že dlje časa priča tudi vedno višjim cenam emisijskih kuponov,” so pojasnili razlog podražitve. Ob tem so dodali, da je trenutna cena enaka ceni, kot je veljala pred zadnjim znižanjem v času epidemije covida-19.

Podražitev je že doletela prebivalce v Šaleški dolini, Ljubljani, Mariboru in Kranju, v Celju se cene ne bodo spremenile, bistvenih sprememb ne bo v Murski Soboti, pričakovane pa so na Ptuju. Višje cene tudi v Mariboru in Kranju V Energetiki Maribor so s septembrom zvišali prodajno ceno variabilnega dela toplote gospodinjskega odjema za skoraj 5 odstotkov, na skoraj 82 evrov za MWh. Napovedujejo, da je mogoče pričakovati dvig cen ogrevanja v sistemu daljinskega ogrevanja.

Komercialist Energetike Maribor je pojasnil, da cene zemeljskega plina, ki je še vedno njihov glavni proizvodni vir toplotne energije, na trgu v zadnjih mesecih nekontrolirano rastejo, oktobra in novembra pa je po njegovem pričakovati dodaten dvig cene omenjenega energenta. Zvišali so jih tudi v Kranju. Kot so pojasnili v Domplanu, je bila cena zemeljskega plina v lanski ogrevalni sezoni na zgodovinsko nizki ravni, zato so bili tudi stroški ogrevanja med najnižjimi v zadnjih letih. Letos se je cena zemeljskega plina na borzah močno dvignila, kar ima vpliv tudi na spremembo stroškov ogrevanja.

“Stroški ogrevanja so se zaradi dviga cene zemeljskega plina v povprečju zvišali za 20 odstotkov, kljub temu pa letošnji stroški ogrevanja bistveno ne odstopajo preteklih sezon,” je povedal projektni vodja za področje marketinga v Domplanu Matjaž Frelih in dodal, da sprememb stroškov ogrevanja zaradi že zakupljenih količin zemeljskega plina ne načrtujejo pred 1. julijem 2022. Dražje ogrevanje bo po pričakovanjih tudi za tiste z individualnimi kurišči, saj se cene energentov, tako plina kot lahkega kurilnega olja, na trgu zvišujejo, kar ima vpliv tudi na prodajne cene. Tudi drugod po Sloveniji podobno.

Cene se bodo zvišale tudi na Ptuju. Glede na precejšnje povišanje cene zemeljskega plina, ki je njihov edini energent za proizvodnjo toplote, pričakujejo tudi dvig cen ogrevanja, ki je v Javni službi Ptuj še ne morejo napovedati. V Murski Soboti se cena ogrevanja v sistemu daljinskega ogrevanja po pojasnilih direktorja Komunale Murska Sobota Tomislava Zrinskega letos in prihodnje leto ne bo bistveno spremenila. Kot je dejal, so pravočasno sklenili pogodbe za dobavo zemeljskega plina in zakupili potrebne količine. Do konca leta 2021 bo cena variabilnega dela cene ogrevanja 52,33 evra za MWh z DDV, za povprečno stanovanje v velikosti 50 kvadratnih metrov bo tako letni strošek ogrevanja 400 evrov.

V Mestni občini Slovenj Gradec, kjer tamkajšnja Komunala v zadnjem obdobju obnavlja sistem daljinskega ogrevanja, za zdaj še ni znano, ali se bodo cene ogrevanja spremenile. Podražitve toplotne energije prav tako ne pričakujejo v Velenju, saj je Termoelektrarna Šoštanj poleti zaradi podražitve emisijskih kuponov ceno toplotne energije že zvišala za 36,8 odstotka. V Mestni občini Celje bo cena daljinskega ogrevanja, predvsem zaradi Toplarne Celje, glede na parametre za izračun cene predvidoma ostala nespremenjena.

Enako velja tudi za odjemalce zemeljskega plina. Akcijsko ceno so letos celo znižali in je po njihovih pojasnilih trenutno med najnižjimi v Sloveniji. Trenutna cena ogrevanja v sistemu daljinskega omrežja je 43,89841 evra za MWh brez DDV oz. 53,55606 evra za MWh z DDV za variabilni del na mesec.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/poloznice-za-ogrevanje-bodo-letos-obcutno-visje-373064 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SIFOTO: simbolična fotografija