Tako bo po novem: Podrobnosti o tem, kje in kako bo treba izpolnjevati pogoj PCT - savinjska.info

Tako bo po novem: Podrobnosti o tem, kje in kako bo treba izpolnjevati pogoj PCT

“Spremembe niso prijetne. Drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba. Epidemija nas mora povezovati, ne deliti. Okoliščine so takšne, da moramo ukrepati odločno. Ta ukrep je bil sestavljen, da lahko omogoči zaščito vseh državljanov Slovenije. Posebna skrb je namenjena kapacitetam zdravstvenega sistema. Ta trenutek imamo aktivnih že deset covid bolnišnic,” je nov odlok s pravili PCT pospremil državni sekretar na ministrstvu za zdravje.

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcih ali samostojno opravljajo dejavnost. Sprememba je le pri prebolevnikih, ki pogoj izpolnjujejo s pozitivnim rezultatom testa PCR, ki je starejši od 10 dni, ne sme pa biti starejši od 180 dni. S tem Slovenija izenačuje pravila z ostalimi državami Evropske unije. Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s hitrimi testi HAG za samotestiranje, ki se morajo izvajati enkrat tedensko v enakih presledkih.

“S tem testom pridobimo možnost za opravljanje dela, ne omogoča pa dostopa do drugih storitev. Sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oz. oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. V primeru neizpolnjevanja pogoja PCT delodajalec lahko ukrepa s predpisom, ki ureja delovna razmerja, varnost pri delu, in kolektivnimi pogoji. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki nadzirajo opravljanje dela,” je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje. 

PCT morajo izpolnjevati tudi vse osebe, ki so uporabniki storitev, udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti. Stroške testiranja v tem primeru posamezniki krijejo sami.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-bo-po-novem-podrobnosti-o-tem-kje-in-kako-bo-treba-izpolnjevati-pogoj-pct-373059 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SIFOTO: simbolična fotografija