Pomoč podjetjem prinaša šesti interventni zakon - savinjska.info

Pomoč podjetjem prinaša šesti interventni zakon

Peti paket ukrepov še ni objavljen v Uradnem listu, vlada in delodajalci pa se že pogovarjajo o šestem paketu protikoronskih ukrepov. PKP5 je bolj usmerjen na področje urejanja trga dela, šesti sveženj pa naj bi bil namenjen predvsem za pomoč podjetjem – gospodarstvu in dejavnostim ki so jih zaradi stanja v posameznih regijah zaprli.

Pomoč podjetjem prinaša šesti interventni zakon

Pomoč podjetjem naj bi prinesel šesti interventni zakon. Vlada in delodajalci se pogovarjajo o šestem paketu protikoronskih ukrepov, medtem pa peti paket ukrepov ni še niti objavljen v Uradnem listu. Objavo petega protikoronskega paketa pričakujemo te dni.

Več o petem paketu protikoronskih ukrepov si lahko preberete TUKAJ. Ker so ukrepi iz petega protikoronskega paketa že znani, so delodajalske organizacije predsedniku vlade poslale predlog za oblikovanje šestega protikoronskega paketa. Vanj  naj bi vključili še vse tiste ukrepe, ki so izpadli iz petega protikoronskega ukrepa.

Pomoč podjetjem- na katerih področjih?

Če je bil peti protikoronski sveženj ukrepov bolj usmerjen na področje urejanja trga dela, pa naj bi bil šesti sveženj namenjen predvsem za pomoč podjetjem.


Delodajalska združenja poudarjajo, da bi moral šesti paket ukrepov za pomoč podjetjem predvsem:

  • Urediti poroštvene sheme.
  • Urediti državne pomoči, v smislu, da podjetja ne vračajo pomoči, ampak se ta sredstva nameni za raziskave in razvoj ali razdeli med zaposlene.
  • Zavarovati terjatve.
  • Pomoč s strani države za plačilo poslovnih najemnin.
  • Nadomestilo/pavšal za tista podjetja, ki so morala biti zaprta zaradi odloka.
  • S 1.1.2021 je predviden dvig minimalne plače; predlagajo zamrznitev minimalne plače.

Minister za gospodarstvo najavlja pomoč podjetjem

Gospodarski minister Počivalšek je po sprejetju petega paketa ukrepov na tiskovni konferenci poudaril, da je bil ta paket pripravljen v času, ko epidemiološka slika v Sloveniji še ni bila tako huda, kot je v zadnjem tednu. Napovedal je, da bo šesti paket ukrepov moral vsebovati ukrepe, ki bodo pomagali gospodarstvu in dejavnostim, ki so jih zaradi epidemiološkega stanja v posameznih regijah zaprli.

 

VIR: DATA.SI