ZANIMIVOSTI

Ponovno odprtje s.p. – kdaj lahko znova odprete s.p.?

Na kaj je potrebno biti pozoren, ko se odločate za ponovno odprtje s.p.?

Če ste postopek izbrisa s.p. izpeljali pravilno in o izbrisu s.p. obvestili registrski organ AJPES, naredili odjavo iz zavarovanja na ZZZS in vam je računovodja pripravil zaključno bilanco ob izbrisu s.p. ter jo poslal na FURS, potem za ponovno odprtje s.p. ne bi smelo biti težav. Vendar je pomembno vedeti, da mora oseba, ki želi ponovno registrirati s.p., izpolnjevati z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) določene pogoje. Preverite jih oziroma se v zvezi s tem posvetujte z našo pravno službo!

Kaj potrebujete za ponovno odprtje s.p.?

Naj vas spomnimo, da za postopek registracije s.p. na DATA točki potrebujete:

  1. Osebni dokument
  2. Svojo davčno številko
  3. Overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p., če sami niste lastnik ali vsaj solastnik objekta ali stanovanja, kjer bo naslov vašega s.p.

Skupaj z referentom boste uredili vso potrebno dokumentacijo. Da bo vaše poslovanje lažje, se ob registraciji odločite tudi za dobrega računovodjo!

Kako je s prispevki?

Podjetniki, ki se odločate za ponovno odprtje s.p., nas pogosto sprašujete ali boste lahko uveljavljali znižane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj prispevkov za socialno varnost, tudi ko gre za ponovno odprtje s.p. Ne boste mogli, saj Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) določa, da 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje lahko podjetnik uveljavlja zgolj ob prvem vpisu v register podjetij.

Za več informacij smo vam na voljo na 01 600 1530 in data@data.si.

 

vir: data.si