Potrjenih 34 primerov okužbe s koronavirusom! - savinjska.info

Potrjenih 34 primerov okužbe s koronavirusom!

Na meji z Italijo je minister v odhodu Aleš Šabeder na novinarski konferenci napovedal tudi vzpostavitev ad hoc kontrolnih točk, na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Danes so vzpostavili tudi delovno skupino, skupaj z notranjim ministrstvom, Civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije, ki bo določila natančnejše ukrepe na meji z Italijo. Velja tudi začasna prepoved letenja oziroma pristajanja vseh zrakoplovov iz italijanskih letališč, prepovedano je tudi pristajanje letal iz Kitajske, Južne Koreje in Irana. 

Večina primerov v Ljubljani 

Epidemiologinja Eva Grilc iz NIJZ je potrdila, da je večina primerov še vedno prinesenih iz tujine, imamo pa že 14 t. i. sekundarnih primerov. 15 okuženih imamo v Ljubljani, 10 na Dolenjskem, tri na Štajerskem, enega v Portorožu, za dva okužena pa še nimajo podatka. “Verjetno gre za Zdravstveni dom Metlika,” je dodala Grilčeva. 

Zgolj na Infekcijski kliniki v Ljubljani se trenutno zdravi 18 ljudi, pet pa jih bodo danes zaradi blažjega poteka bolezni odpustili domov. Še naprej pa bodo pod strogim zdravniškim nadzorom, pa je dejala predstojnica klinike za infekcijske bolezni Tatjana Lejko Zupanc. Vsi oboleli so v stabilnem stanju, nekoliko težji poteki bolezni so se pojavili zgolj pri bolnikih nad 60. letom starosti. 

Za vse obolele veljajo standardna pravila za bolniški stalež. Vse osebe, ki morajo biti v karanteni in ne morejo delati od doma (gre za osebe, ki so zdrave, a so bile v stiku z obolelo osebo), pa potrebujejo odredbo o karanteni, na podlagi katere so upravičeni do povračila polovice plače. Ta je za zdaj strošek delodajalca, je dejal Šabeder in napovedal, da na ministrstvu za delo pripravljajo interventni zakon, v skladu s katerim bo del bolniške (predvidoma 40 odstotkov) pokrila država. 

Svet za nacionalno varnost sprejel ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa (SARS-CoV-2)
 
Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je 9. 3. 2020 sklical sejo Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, v zvezi z aktualnim stanjem glede pojava koronavirusa (SARS-CoV-2).

Svet za nacionalno varnost je sprejel naslednje ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa (SARS-CoV-2):


 • Do nadaljnjega se prekinejo vse preventivne dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto in odložijo vsi nenujni specialistični pregledi. Obravnavajo se le akutno zboleli in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja. Obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu.
 • Delodajalci, predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine, naj opozorijo oziroma pozovejo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu. Odsvetujejo se nenujna službena potovanja.
 • Predlaga se, da se na letališču Jožeta Pučnika uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Začeli smo priprave za kontrolo potnikov tudi na kopenski meji z Italijo.
 • Vsi športni dogodki in druge prireditve, na katerih je več kot 500 udeležencev, se izvedejo brez gledalcev, med njimi tudi Pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici.
 • Ministrstvo za finance takoj sprosti proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe sedanjih razmer.
 • Slovenija se prek evropskega javnega naročila pridruži nabavi 500.000 kosov zaščitnih mask.
 • Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo prek SMS obvestila obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.
 • Vsem gospodinjstvom v Sloveniji bomo po Pošti Slovenije razdelili letake z navodili o ukrepanju v zvezi s koronavirusom.
 • Splošno zapiranje šol in vrtcev po oceni stroke in SNAV-a še ni potrebno. Šole in vrtci se bodo zapirali po presoji in pojavu okužb na posameznem območju.
 • Inšpekcijska služba Ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.
 • Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji se spremeni, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Uredba začne veljati z 10. marcem 2020.

Dodatne informacije najdete na spletnem mestu GOV.si na naslednji povezavi.


Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes podpisala sklep, ki prepoveduje pristajanje zrakoplovov z ogroženih področij.

X