OBČINE SAVINJSKE REGIJESLOVENIJAZANIMIVOSTI

Previdno v gorah. Po petih zahtevnih helikopterskih reševanjih v soboto so se v nedeljo v gorah zvrstila še štiri

Včeraj dopoldne, 7. julija 2024, je policijska posadka helikopterja z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah zaradi poškodbe noge najprej reševala na Komarči. Opoldne je nato na planinski poti z Okrešlja proti Kamniškemu sedlu zaradi padajočega kamenja pomagala poškodovanemu pohodniku, popoldne pa še oboleli osebi pri Triglavskih sedmerih jezerih in poškodovanemu pohodniku na Poreznu.

Konec tedna je tako minil s kar devetimi posredovanji policijskega helikopterja in dežurne ekipe GRZS na Brniku. Bil je zahteven vikend in rezultat ogromnega pritiska na slovenske gore poleti.

Na fotografiji so reševalci s ponesrečencem v gorah.

Video: Petkovo reševanje pod Malim Triglavom 

Vse pohodnike prosimo, naj bodo odgovorni in zmerni pri svojih odločitvah ter seveda tudi ustrezno opremljeni in naj ne precenjujejo svojih zmožnosti.

Predvsem tujcem predlagamo, naj si vsaj za težje ture v visokogorje pomagajo z licenciranimi planinskimi in gorskimi vodniki, ki jim bodo znali pomagati in pravilno svetovati. Na podlagi stikov z njimi namreč ugotavljamo, da je med njimi kar nekaj takih, ki jim manjka znanja in podcenjujejo zahtevnost naših gora ter razmere. Posledično se na Triglav odpravljajo v nizkih športnih čevljih, brez zimske opreme gredo čez snežišča na Prisojnik, na Zelenico hodijo kar v sandalih, poleg tega pa se izgubijo, onemorejo, doživljajo napade strahu ipd.

Kraji in vzroki za helikopterska reševanja preteklo soboto in nedeljo, 6. in 7. julija 2024

  • Severna Triglavska stena – odlom skale, poškodba hrbta
  • Nad Šitom glava – zdrs v steni, poškodba noge
  • Hudičev boršt – padec tandema z jadralnim padalom, poškodba rame pri enem udeležencu
  • Srednji vrh – neprevidnost, poškodba noge
  • Kališče – neprevidnost, poškodba noge
  • Komarča – zdrs, poškodba noge
  • Okrešelj in Kamniško sedlo – padajoče kamenje, poškodba glave
  • Koča pri Triglavskih jezerih – bolezensko stanje
  • Porezen – zdrs, poškodba noge

Vsi pristojni smo tukaj za vas, vseeno pa pazite nase in se s pametnimi odločitvami obvarujte pred nesrečo in nevarnimi situacijami!

 

 

vir: policija.si