Prikazovalnik hitrosti za večjo prometno varnost tudi v prihodnje, Vransko, Savinjska regija

Z namenom povečanja prometne varnosti, še posebej varnosti najbolj ranljivih udeležencev v prometu – otrok in starejših, je Občina Vransko, Savinjska regija, lani pred začetkom šolskega leta ob vzhodni vpadnici v trg Vransko namestila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite«, ki ga je na podlagi javnega razpisa prejela v brezplačni 10-mesečni najem od Agencije za varnost prometa.

Ob koncu šolskega leta na podlagi izmerjenih hitrosti ugotavljamo, da je prikazovalnik hitrosti služil svojemu namenu, saj je večina voznikov upoštevala opozorilo prikazovalnika o omejitvi hitrosti. Povprečna izmerjena hitrost je bila v omenjenem obdobju tako 37 km/h. Žal pa hkrati ugotavljamo tudi, da so nekateri vozniki neodgovorni in v območje omejene hitrosti  cono 30 zapeljejo tudi z več kot 100 km/h. Ob tem se verjetno ne vprašajo, kaj bi se zgodilo, če bi s takšno hitrostjo trčili v pešca, kolesarja, motorista, invalida, mamico z vozičkom …

V pričakovanju, da bo prikazovalnik hitrosti sčasoma potrkal tudi na vest slednjih, bo Občina Vransko po zaključku brezplačnega najema le-tega odkupila in ga po potrebi tudi premeščala na druge lokacije v občini.

Več podatkov o opravljenih meritvah v obravnavanem obdobju je na voljo v priloženem poročilu.

Občinska uprava