ZDRAVJE

Prinaša menopavza zgolj težave?

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in prenehanje ciklične dejavnosti jajčnikov pri ženski.
Nastop menopavze določamo, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije. Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti ženske, v povprečju pa menopavza nastopi po 50. letu. O “prezgodnji” menopavzi govorimo takrat, kadar nastopi pred 40. letom, pred 45. letom pa govorimo o “zgodnji” menopavzi. Poznamo tudi takoimenovano »iatrogeno« menopavzo, ki je povzročena zaradi določenega zdravljenja (operacije na rodilih, kemoterapija, obsevanje,..).

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki traja nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske, do vsaj enega leta po menopavzi. V tem času jajčnika ustvarjata vedno manj ženskih (estrogenov in progesterona) in moških spolnih hormonov. Ker je klimakterij naraven proces v življenju ženske, se na spremenjeno stanje telo odzove tako, da vlogo izločanja spolnih hormonov prevzamejo druga tkiva in organi – nadledvična žleza, maščobno tkivo in mišice. Uspešnost delovanja teh organov in tkiv je odvisna od telesne in duševne kondicije ženske, njenih odzivov na vsakodnevne obremenitve, genetske zasnove, prehrane in samopodobe. Zato ni nujno, da ima ženska težave, vendar raziskave kažejo, da se jih večina sooča z bolj ali manj izraženimi klimakteričnimi simptomi.

Simptomi:

Motnje menstruacijskega ciklusa so ponavadi prvi simptom, ki ga ženska opazi. Krvavitve so lahko daljše ali krajše, močne ali šibke. Prav tako pa se začno pojavljati tudi druge telesne in duševne spremembe.

Med zgodnje klimakterične težave spadajo:

  • vročinski oblivi (“valunge”) z nenadno vročino in rdečico glave in vratu, nočno znojenje, vrtoglavice, glavoboli, razbijanje srca, nespečnost, utrujenost, motnje razpoloženja (potrtost, razdražljivost), motnje koncentracije, manjša želja po spolnih odnosih,
  • med pozne pa: suhost kože in nožnice, bolečine ob spolnih odnosih ter bolečine v kosteh in sklepih.

Zdravljenje:
Mnogokrat je potrebno zdravljenje s hormoni, ki temelji na dodajanju manjkajočih spolnih hormonov. To je takoimenovano hormonsko nadomestno zdravljenje. Za zdravila je potreben zdravniški recept.
Pri hormonskem nadomestnem zdravljenju (HNZ) je treba upoštevati previdnostne ukrepe – zdravljenje ni primerno pri srčnožilnih, jetrnih in tromboemboličnih boleznih ter pri hormonsko odvisnih tumorjih (npr. dojke).

Pasti in zmote:
Nekatere kontraindikacije (omejitve zdravljenja) zgoraj imenovanih zdravil, pa je prenekatero žensko, žal, odvrnilo od jemanja le teh. Še več; mnogo jih je, ki tovrstno zdravljenje že apriori odklanjajo. Tudi zato, ker je mnogo škode naredila reklamna industrija mnogih pripravkov, ki jih prodajajo preko medmrežja, od vrat do vrat,..  Imenujejo jih »bioidentični hormoni« in jih opevajo kot naravne, čudežne in izvir večne mladosti. A žal, še zdaleč ni tako. Zato je smiselno prisluhniti tudi svarilom farmacevtske in zdravniške stroke, ki glasno opozarjajo na prenekatere pasti in zmote »novodobnih« pripravkov.

Kako si lahko pomagamo sami?
V lekarnah so brez recepta na voljo pripravki in zdravila, ki vsebujejo fitoestrogene. To so rastlinske učinkovine, katere aktivni metaboliti imajo kemijske podobnosti z ženskimi spolnimi hormoni (estrogeni). Tako so na voljo pripravki iz grozdnate svetilke, soje, črne detelje,… Prav tako so na voljo homeopatska zdravila (Cimicifuga, Sepia, Lachesis,…).
Seveda je tudi pri tovrstnih pripravkih potreben posvet s farmacevtom!

In če odgovorimo še na vprašanje iz naslova: Menopavza zagotovo prinaša s seboj kar nekaj sprememb. Vsekakor pa je potrebno zavedanje, da je prehod v menopavzo vse prej kot proces staranja in zgolj težav! Pač pa je to obdobje, ko ženska končno lahko spet pomisli nase! Več kot polovico življenja je ženska namreč v nenehnem razdajanju: za družino, dom, okolico,..
Menopavza pa je čas, ki ji ga je namenila “narava” zato, da se spet posveti sebi! Prinesla je takšne spremembe, ki nalagajo ženski, da končno mora pomisliti tudi nase, se ponovno najti, sprostiti, zaživeti in početi tudi tisto, kar jo veseli. Torej je menopavza pravzaprav DAR, ki je namenjen vsaki ženski! Ne spreglejte ga!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Polonca Fiala, mag. farm.