ZDRAVJE

Oh, že spet glavobol. Je to morda migrena?!

Glavoboli sodijo med najpogostejše zdravstvene težave. O glavobolu govorimo, kadar je vzrok bolečine znotraj lobanje, zato bolečin, ki izvirajo iz vnetja ali drugih patoloških procesov v zobeh, obnosnih votlinah, očeh in ušesih, največkrat ne uvrščamo med glavobole, kljub temu, da lahko izzovejo bolečine v področju glave. Glavobole razdelimo glede na vzrok nastanka. 

  • Tenzijski glavobol ali mišična bolečina, ki ga povzroča napenjanje mišic v vratu, ramenih in glavi (neudobna lega telesa, utrujenost, stres,…). Glavoboli so pogosti, bolečina se pojavlja v presledkih, je zmerna, topa, neutripajoča in jo bolnik čuti v čelu in zatilju.
  • Migrena je od vseh glavobolov najbolj mučna in bolnika zelo izčrpa ali ga popolnoma onesposobi. Bolečina je pulzirajoča, prične se na eni strani in se razširi ter jo spremlja slabost. 
  • Glavobol v napadih ali rafalih, katerega vzrok ni popolnima jasen. Napadi so kratki, bolečina je huda in jo bolnik čuti na eni strani glave. Sočasno so lahko prisotni še drugi simptomi: otekanje okrog očesa, izcedek iz  nosu in solzenje. 

Prav tako se lahko pojavi glavobol, ki je posledica zvišanega  krvnega tlaka, težav z očmi, obnosnimi votlinami (sinusi), možganske okužbe in sedaj v poletnih mesecih tudi zaradi izpostavljanju soncu.

Vzroki in simptomi migrene:
Migrena je ponavljajoča se, utripajoča, močna bolečina, ki navadno prizadene eno polovico glave, včasih pa obe. Bolečina se začne nenadoma, pred njo ali hkrati z njo pa se lahko pojavijo simptomi, ki so opozorilne narave (motnje vida, živčevja ali prebavil). Če jih znate prepoznati pravočasno, lahko zatrete začetek migrenskega glavobola! Migrenski glavoboli so pogostejši pri ženskah. Migrenski glavobol nastane, ko se arterije, ki vodijo v možgane, zožijo in nato razširijo, kar aktivira bližnje bolečinske receptorje. Natančnega vzroka za zožitev in razširitev žil ne poznamo. Predvidevajo, da je udeležen serotoninski sistem, ki sodeluje pri komunikaciji živčnih celic, pomembno vlogo pa ima tudi dednost, hormonski vpliv, kofein, različni vonji, sprememba letnega časa, stres, čustveni vplivi, fizična aktivnost,… Nobene laboratorijske preiskave ni, ki bi pomagala postaviti diagnozo migrene, vendar je glavobol te vrste navadno lahko prepoznati zaradi značilnega poteka. Približno 10 do 30 minut pred nastopom glavobola, se pri večini ljudi, pojavijo opozorilni simptomi (obdobje avre) depresije, razdražljivosti, nemira, slabost ali izguba teka. Prav tako opisujejo spremembe v vidnem polju (migetajoča svetloba, bliskanje,…), mravljinčenje,… Migrenska bolečina se pojavi na eni strani glave, napad lahko traja več ur. Spremljata ga slabost, bruhanje in odpor do svetlobe in hrupa. 

Zdravljenje:
Pri nekaterih ljudeh so tudi migrenski glavoboli blagi in jih lahko olajšajo z analgetiki, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Pogosto pa so tako hudi, da bolnika povsem onesposobijo. Takrat pridejo v poštev močnejši analgetiki, vsekakor pa je nujen počitek v mirni in zatemnjeni sobi. V lekarni je na voljo brez recepta Aspirin migran (acetilsalicilna kislina) in drugi analgetiki, ki vsebujejo kombinacije učinkovin (Saridon, Caffetin, Plivadon, Apece tablete,…) in nekaterim zadostujejo za lajšanje migrenskih glavobolov. Pogosto je pri migrenskem glavobolu potrebno poseči po močnejših analgetikih – nesteroidna protivnetna zdravila (naproksen-Nalgesin S, ibuprofen-Bonifen, Diverin…), ki jih prav tako lahko kupite v lekarni brez recepta. Na recept pa se v lekarni dobijo tudi druga zdravila za zdravljenje migren. Učinkovite so učinkovine (eletriptan-Rerlpax, naratripten-Naramig, sumatriptan-Imigran, zolmitriptan-Zomig), ki vplivajo na serotoninski sistem. 
Prav tako so na voljo pripravki, ki se uporabljajo v preventivne namene – to so Migra help tablete, kot učinkovita preventiva pa se je izkazal medicinski pripomoček Cefaly obroč, ki ponuja več programov elektrostimulacije ter tako preprečuje napade migrenskih glavobolov in jih tudi ublaži. 
Tudi homeopatska zdravila so dobrodošla, a ker je homeopatija holistična metoda, kar pomeni, da zdravi človeka v celoti, zgolj informacija »migrena« ne bo dovolj. Potrebno je veliko več informacij in simptomov, ki pomagajo izbrati pravo homeopatsko zdravilo. 

Preventiva?
Ker so migrenski glavoboli vse prej kot prijetni, se pogosto povprašuje o preventivi. Zato ponujam še nekaj namigov, ki bodo lahko koristili:
Redna telesna vadba sprošča endorfine, ki so telesu lastne snovi proti bolečinam, prav tako pa telovadba širi žile, kar zveča prekrvavitev in preprečuje krčenje žil na začetku napada migrene. Poskrbite za lepo in pravilno držo, morda poskusite z masažo, ki razbremeni pritisk na živce in žile. Zamejite stres – čeprav je dandanes to izjemno težko. Dodajte magnezij in vitamine B. Nekateri prisegajo na čili, feferon ali ostre začimbe, ki naj bi zavrli nastanek migrenskega glavobola. Ko zaznate prve znake migrenskega glavobola, poduhajte ostre začimbe skozi nos, vendar pazite! Začimbe so pekoče in lahko povzročijo tudi opekline, če jih nanesemo na kožo ali sluznico. 

Vsekakor pa Vam svetujem obisk v lekarni, kjer bomo na podlagi dodatnih informacij izbrali primerno zdravilo za Vas in tako ublažili neznosen glavobol, ki zna biti sila neprijeten sopotnik skozi življenje. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Polonca Fiala, mag.farm.