ZANIMIVOSTI

TOP 5 razlogov, zakaj se splača investirati v kvalitetna alu platišča!

Ni potrebno posebej poudarjati, da so kolesa eden najpomembnejših delov vašega avtomobila, saj so odgovorna za prenos moči motorja na cesto in njegovo krmiljenje. S tega vidika so še posebej učinkovita alu platišča, ki postajajo med vozniki vedno bolj priljubljena.

Aluminijasta platišča so izdelana iz zlitin aluminija, magnezija ali obeh materialov in so znana po tem, da izboljšajo zmogljivost in videz kateregakoli avtomobila. Na voljo so v številnih velikostih, kar pomeni, da jih je mogoče namestiti tudi na vsa starejša vozila.

Res je, da imajo alu platišča nekoliko višjo ceno, vendar jih odlikujejo številne prednosti, katerih ne gre zanemariti.

V nadaljevanju si oglejte 5 razlogov, zakaj se splača investirati v kvalitetna alu platišča.

1.   Lep videz

Lep in privlačen izgled je najbolj znana lastnost alu platišč. Zato ni nič presenetljivega, da se mnogi vozniki zanje odločijo zgolj zato, ker so estetsko privlačna in bistveno prispevajo k zunanjemu videzu vozila.

V primerjavi z jeklenimi so alu platišča pogosto veliko bolj stilizirana in dodatno polirana, kar daje avtomobilu sodoben in športni izgled.

Z namestitvijo alu platišč boste tako zagotovo polepšali videz vašega avtomobila ter ga v trenutku spremenili v jeklenega konjička, ki na cesti izgleda fantastično in vedno izstopa.

Na voljo so v različnih barvah, teksturah in zaključkih, zato so kot nalašč za vse avtomobilske navdušence.

1.   Nizka teža

Za alu platišča je značilno, da tehtajo nekaj kilogramov manj od ostalih vrst platišč, kar pripomore k boljši vožnji in vodljivosti avtomobila.

Čeprav imajo sodobnejši avtomobili že vsi servo volane, pa alu platišča lahko dodatno olajšajo obračanje volana in manjšo težo vzmetenja pri zavijanju.

Nižja teža na ta način vodi k boljši splošni vodljivosti in zmogljivosti vožnje, kar je še posebej pomembno za vse tiste voznike, ki si želite nekoliko bolj dinamične vožnje.

2.   Visoka učinkovitost

Nizka teža alu platišča pa je glavni razlog, da boste z njimi privarčevali tudi pri stroških za gorivo. Znano je, da manjša teža alu platišč zahteva manj energije, ki je potrebna za premikanje in krmiljenje vozila, to pa posledično prispeva tudi k nižji porabi goriva.

Če ste voznik, ki si želi avto, usmerjen k večji zmogljivosti, potem so najboljša izbira platišča iz lahke zlitine, kot so na primer alu platišča.

Zaradi manjše rotacijske teže so izrazito bolj kompaktna tako za pospeševanje kot tudi za zaviranje.

Ena od pomembnih lastnosti alu platišč je tudi dobro odvajanje toplote, kar pomeni, da se kasneje segrejejo.

To pozitivno vpliva na učinkovitost zaviranja, poleg tega pa se podaljša tudi njihova življenjska doba.

1.   Trajnost

Kot smo že omenili, so alu platišča izdelana iz izjemno trdnih aluminijevih ali magnezijevih zlitin. Zato je popolnoma jasno, da so močnejša od klasičnih jeklenih platišč, kar zmanjša deformacijo pnevmatik, to pa se pozna tudi v njihovih voznih lastnostih, kot sta na primer izboljšana vodljivost in boljše upogibanje v ovinkih.

Da so alu platišča močnejša, pa pomeni tudi to, da imajo daljši rok uporabnosti. Če iščete platišča, ki bodo trajala, so alu platišča zagotovo najboljša možnost za vaš denar.

Vendar je na tem mestu potrebno omeniti, da so kljub njihovi veliki trdnosti, alu platišča bolj dovzetna za razne razpoke, ki so posledica vožnje preko lukenj in neravnih cestišč.

V tem primeru vam je vedno zagotovljeno kakovostno popravilo alu platišč, s katerim jim lahko podaljšate življenjsko dobo in jih brez skrbi uporabljate še naprej.

2.   Odpornost na korozijo

Aluminij uvrščamo med najbolj odporne materiale. Njegova posebnost je zagotovo ta, da je odporen na rjavenje, zato so tudi alu platišča odporna na korozijo.

Popolnoma jasno je, da se alu platišča odlično zoperstavijo vsem zunanjim dejavnikom, to pa pomeni, da jih boste lahko tudi dalj časa uporabljali, kar je dovolj dobro zagotovilo, da se vam bo vaša naložba s časom obrestovala.

Morda vas bo naložba v alu platišča stala nekoliko več, vendar bodo trajala bistveno dlje. Če pa boste zanje lepo skrbeli in jih ustrezno vzdrževali, se vam bo še toliko bolj obrestovala.

Kje izbrati kvalitetna alu platišča?

Kadar vam nakup novih alu platišč predstavlja prevelik finančni zalogaj, vam še vedno preostanejo rabljena platišča. Ne glede na to, za katera se boste odločili, pa je pomembno predvsem to, da so kvalitetna. To je namreč edini način, da se vam bo investicija resnično povrnila.

In kje izbrati kvalitetna alu platišča? Pri Felnarju ste vedno dobrodošli – tam so vam na voljo alu platišča najvišje kakovosti!