Razjede požiralnika zaradi nepravilne uporabe zdravil

Farmacevt iz Združenih držav opisuje primer gospe, ki je v lekarno prišla dvignit zdravilo na recept. Potožila je, da tega zdravila ne bi potrebovala, če bi ob izdaji prejšnjega zdravila bila deležna ustreznega svetovanja. Predpisanih odmerkov protibakterijskega zdravila namreč ni zaužila s kozarcem vode ali druge tekočine, zaradi česar je čez nekaj dni opazila pekočo bolečino v žrelu in boleče požiranje.

Pri gospe je očitno prišlo do pojava z zdravilom povzročenega ezofagitisa, to je vnetja, draženja oziroma razjed požiralnika. Pojav opažamo pri 4 osebah na 100.000 prebivalcev, torej dokaj redko, kar gre verjetno pripisati tudi primernemu svetovanju glede uporabe zdravil in upoštevanju teh priporočil. 

Razjede požiralnika lahko povzročijo številna zdravila. Najpogosteje jih pripisujemo nekaterim protibakterijskim učinkovinam, kot so tetraciklini (doksiciklin) ter klindamicin. Razjede lahko povzročajo tudi kalijeve soli, recimo kalijev klorid. Prezreti ne smemo niti pogosto uporabljenih zdravil za zdravljenje osteoporoze, to so zdravila iz skupine difosfonatov (npr. alendronska kislina, ibandronska kislina, risedronska kislina). Razjede in krvavitve požiralnika, pa tudi ostalih delov prebavil pa lahko izzovejo tudi nesteroidni antirevmatiki. Gre za skupino protibolečinskih zdravil, ki jih pogosto izdajamo na recept, nekatere učinkovine pa se lahko v lekarnah kupijo tudi brez recepta (acetilsalicilna kislina, ibuprofen in naproksen).

Če ob zdravljenju z opisanimi zdravili občutite težave, kot jih je opisala gospa (pekoče bolečine v žrelu, boleče požiranje) je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč. Razjede se po ukinitvi zdravila oziroma pravilni uporabi zdravila običajno pozdravijo same od sebe, v pomoč so nam lahko lokalni analgetiki ali antacidi.

Vsekakor pa je najpomembnejši ukrep preventiva. Pri zdravilih, ki lahko povzročajo razjede požiralnika to pomeni dosledno upoštevanje navodil pravilne uporabe zdravila. Pri zdravilih, ki vsebujejo doksiciklin ali katero izmed učinkovin iz skupine difosfonatov upoštevajmo, da jih je potrebno zaužiti s polnim (2dcl) kozarcem vode, po zaužitju zdravila pa moramo vsaj za pol ure do ene ure ostati v vzravnanem položaju in se ne smemo uleči. Šumeče tablete s kalijevimi solmi raztopimo v kozarcu vode in raztopino počasi, po požirkih popijemo med obrokom hrane. Nesteroidne antirevmatike ter klindamicin je prav tako priporočljivo zaužiti s polnim kozarcem vode. Manjšo verjetnost pojava razjed prebavil bomo dosegli, če jih zaužijemo med ali po jedi, kar velja za večino zdravil z nesteroidnimi antirevmatiki.

Opisan primer gospe pritrjuje potrebi, da lahko zdravila izdaja le visoko usposobljen kader. Lekarniški farmacevt, ki ima pridobljen naziv magister farmacije in opravljen strokovni izpit ne skrbi le, da izda pravilno zdravilo. Pomemben del procesa izdaje zdravil predstavlja tudi svetovanje o pravilni uporabi zdravil. Četudi zdravnik na receptu zapiše le odmerjanje zdravila mora lekarniški farmacevt upoštevati lastnosti zdravila in svetovati pravilno uporabo, ki vključuje tudi ustrezno odmerjanje glede na del dneva, obroka hrane in podobno. Gre za dejavnike, ki lahko bistveno vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z zdravili.
Nimam podatka ali gospe pravilen način uporabe zdravila res ni bil predstavljen ali ga je preslišala. Priporočam vam, da ob izdaji zdravil dobro prisluhnete navodilom lekarniškega farmacevta, saj napotki glede odmerjanja, sočasnega uživanja alkohola, upravljanja z vozili in podobni niso iz trte izviti, pač pa pomembno vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z zdravili. Če se o svojih zdravilih želite podrobneje pogovoriti oziroma preveriti ali jih pravilno uporabljate pa se lahko naročite na posvet z magistrom farmacije, ki smo ga poimenovali pregled uporabe zdravil.
 

 

VIR:TOČKA ZDRAVJAAVTOR:Bojan Madjar, mag. farm., spec. – FOTO:PIXABAY